Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Pieczone roladki z kromek tostowych z łososiem i nu tą pietruszki

 Przepis przygotowywany w ramach akcji „Dieta dla serca” mającej na celu popularyzację diety obniżającej cholesterol.

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

250 g fileta z łososia
4 łyżki natki pietruszki
4 łyżki margaryny (użyliśmy margaryny Optima Omega 3)
16 kromek pieczywa tostowego pełnoziarnistego

Przygotowanie:

Ugotować łososia na parze (3-4 minuty) a następnie podzielić na części. Wymieszać posiekaną natkę pietruszki z margaryną. Usunąć skórkę z pieczywa tostowego, rozwałkować cienko środek kromki. Posmarować chleb margaryną pietruszkową, ułożyć na kromce łososia, a następnie zwinąć ją w rulon i spiąć dwoma wykałaczkami. Zapiekać przez ok. 10 minut do lekkiego zrumienienia w temperaturze 180 st. C.  Usunąć wykałaczki i podawać ruloniki tostowe na ciepło lub na zimno, najlepiej w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw.

Pieczone roladki z kromek tostowych z łososiem i nu tą pietruszki