Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Pierogi z farszem twarogowo-truskawkowym i sosem waniliowym

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

Pierogi:

300 g mąki pszennej
1 jajko
½ szklanki letniej wody
szczypta soli

Farsz:

250 g twarogu
200 g truskawek
3-4 łyżki płatków owsianych
2 łyżki cukru

Sos:

1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
3 żółtka
1 łyżka cukru
125 ml mleka
125 śmietany do sosów

Dekoracja:

2 truskawki przecięte na pół
kilka listków mięty

Przygotowanie:

Pierogi:

Wymieszać mąkę z szczyptą soli i dodać jajko, a następnie zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, wyciąć pierogi, ułożyć farsz i zalepić. Wrzucić pierogi na gotującą się wodę z odrobiną soli na 5-6 minut, a następnie odcedzić z nadmiaru wody.

Farsz:

Oczyścić truskawki, odciąć im ogonki i pokroić je w drobną kostkę. Twaróg rozdrobnić, dodać truskawki, cukier i płatki owsiane, a następnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut.

Sos:

Włożyć żółtka z cukrem do miski ze stali nierdzewnej i ubijać trzepaczką nad gotującą się wodą do uzyskania kremowej konsystencji. Zagotować mleko i śmietanę, a następnie dodać krem z żółtek. Podgrzewać na wolnym ogniu mieszając, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia i trochę ostudzić, od czasu do czasu mieszając, aby nie powstały grudki.

Podanie:

Ułożyć pierogi na talerzu, polać sosem i udekorować miętą i przeciętą truskawką.

Smacznego!

Pierogi z farszem twarogowo-truskawkowym i sosem waniliowym

Pobierz listę składników:

pierogi twarog truskawka qr

24 czerwiec 2013