Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Czekoladowe pierogi z truskawkami z sosie śmietanowo-truskawkowym

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

Pierogi:
300 g mąki pszennej
1 jajko
½ szklanki letniej wody
3-4 łyżki kakao
szczypta soli
300 g truskawek

Sos:
200 g truskawek
1 łyżka cukru
1 łyżka śmietany do sosów

Dekoracja:
2 truskawki przecięte na pół
kilka listków mięty

Przygotowanie:

Pierogi:
Wymieszać mąkę z kakao, dodać szczyptę soli i jajko. Wymieszać i zagnieść ciasto. Umyć truskawki i odciąć ogonki. Ciasto rozwałkować, wyciąć pierogi, ułożyć truskawki i zalepić. Wrzucić pierogi na gotującą się wodę z odrobiną soli na 5-6 minut, a następnie odcedzić z nadmiaru wody.

Sos:
Oczyścić truskawki, odciąć ogonki i zmiksować truskawki z cukrem, a następnie przecedzić przez sito. Podgrzewać i odparować do połowy objętości, dodać śmietanę i podgrzać.

Podanie:
Ułożyć pierogi na talerzu, polać sosem i udekorować miętą i przeciętą truskawką.

Smacznego.

Przepis został doceniony przez portal ugotujto.pl zdobywając nagrodę w konkursie "Smaczne eksperymenty"

Dziękujemy :).

Czekoladowe pierogi z truskawkami z sosie śmietanowo-truskawkowym

Pobierz listę składników:

czekoloadowe pierogi truskawki

08 lipiec 2013