Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Pierogi buraczane z kaszą gryczaną, białym serem i jarmużem

srednie 40 min wegetarianskie 4 porcje

Składniki:

na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania
½  szklanki soku z buraków (ok. 2-3 buraki w zależności od wielkości
buraków)
1 jajko
szczypta soli

na farsz:
100 g jarmużu
125 g sera białego półtłustego
1 ½ szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej prażonej
2 łyżki masła
sól, pieprz do smaku

na sos:
50 g jarmużu
100 g śmietany 12%
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

ciasta:

Mąkę przesiać na stolnicę, usypując kopiec. Na środku utworzyć zagłębienie, wbić jajko i dodać szczyptę soli. Obrać buraki, pokroić i wycisnąć z nich sok w sokowirówce. Stopniowo dodawać sok z buraków, cały czas wyrabiając ciasto. Gdy składniki wstępnie się połączą, wyrabiać ciasto jeszcze ok. 10 minut, aż przestanie "przyklejać" się do rąk. Pamiętajmy, by nie dodawać zbyt wiele mąki w trakcie wyrabiania, tak by ciasto pozostało lekko "klejące" i elastyczne.

farszu:

Umyć jarmuż i osuszyć. Rozgrzać masło na patelni, dodać jarmuż i smażyć przez 2-3 minuty, aż jarmuż zmięknie. Dodać usmażony jarmuż do ugotowanej kaszy, a następnie dodać rozdrobniony ser biały i doprawić solą oraz pieprzem do smaku.

sosu:

Umyć jarmuż, osuszyć i zmiksować ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

pierogów:

Ciasto rozwałkować, wyciąć szklanką ciasto, nałożyć farsz i zakleić pierogi z farszem. Gotować w osolonej wodzie przez 6-8 minut. Podawać polane sosem ze śmietany i jarmużu.

Pierogi buraczane z kaszą gryczaną, białym serem i jarmużem

Pobierz listę składników: