Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Pierogi jesienne z dynią oraz szynką parmeńską

 Składniki:

Ciasto:
Przygotowanie ciasta według przepisu z poradnika

Farsz na pierogi:

600 g miąższu dyni
3 łyżki oliwy
2 łyżki startego parmezanu
1 łyżka miodu
2 łyżki tartej bułki
1 łyżka orzechów laskowych
60 g szynki parmeńskiej
½  łyżeczki  świeżego tymianku
½  łyżeczki  świeżego rozmaryny
½  łyżeczki  świeżej szałwii
1 pomarańcza
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i gruboziarnisty pieprz

Przygotowanie:
… farszu:
Obrać dynię ze skóry, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy i podsmażyć dynię  a następnie dusić ok 30 minut aż będzie miękka. Ostudzić i zmiksować z bułką tartą, orzechami laskowymi i miodem. Dodać do masy utarty parmezan, posiekane zioła, otartą skórkę z pomarańczy oraz doprawić solą i pieprzem. Pokroić szynkę drobno i podsmażyć na 1 łyżce oliwy, ostudzić i dodać do masy, doprawić gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Uformować pierogi z farszem i gotować w osolonej wodzie przez 6-8minut.

Pierogi jesienne z dynią oraz szynką parmeńską