Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją
Warning: imagecreatefromstring(): Data is not in a recognized format in /home/artymus/domains/gotowaniezpasja.pl/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1542
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://durszlak.pl/system/campaign/banner/609/embed_FegmGISRCnbzxsxTxs78VsyHgY1FqQzz.jpg

Gulasz wołowy w porterze z rabarbarem

Składniki:
(przepis na 6-8 osób)

800 g wołowiny na gulasz
400 g obranego rabarbaru
500 ml piwa porter
1 kostka wołowa do zupy
1 cebule czerwone
1 cebula biała
1 papryczka chilli
4 ząbki czosnku
6 łyżek koncentratu pomidorowego
10 suszonych śliwek bez pestek
3 łyżki oliwy do smażenia
2 łyżki miodu
2 łyżki masła
100 ml soku z cytryny
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka cynamonu
1 garść natki pietruszki
1 garść liści kolendry
1 łyżeczka ziaren marynowanego zielonego pieprzu
sól
grubo mielony pieprz

Przygotowanie:

Opłukać mięso, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w dużą kostkę, a następnie podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać cebulę pokrojoną w piórka, a po chwili posiekany czosnek i posiekane chili bez pestek (dla lubiących ostre smaki pestki oczywiście zostają!). Gdy cebula się zeszkli, dodać kurkumę, cynamon oraz zmiażdżony w moździerzu marynowany zielony pieprz i podsmażyć wszystko 1-2 minuty. Wlać piwo oraz sok z cytryny (płyn powinien przykrywać mięso – jeżeli brakuje, to trzeba szybko udać się do sklepu i dokupić piwa!), dodać kostkę rosołową, przecier pomidorowy, miód oraz pokrojone drobno suszone śliwki. Wymieszać, a następnie dusić ok 1,5-2 godzin, aż mięso będzie miękkie. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gdy mięso będzie już miękkie, dodać rabarbar obrany i pokrojony w kawałki długości ok. 3 cm. Dusić jeszcze 2-3 minuty (nie dłużej, bo rabarbar się rozgotuje!). Dodać masło i rozpuścić a następnie zdjąć z ognia, dodać ¾ posiekanej natki pietruszki i liście kolendry, wymieszać i od razu podawać, ozdabiając już na talerzu resztą posiekanej zieleniny.

Można podawać z pieczywem lub z kaszą gryczaną na sypko.

Smacznego.

Gulasz wołowy w porterze z rabarbarem

Pobierz listę składników:

gulasz rabarbar qr

20 czerwiec 2013

embed_FegmGISRCnbzxsxTxs78VsyHgY1FqQzz.jpg