Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Stek wołowy z sosem chrzanowym, szparagami i rzodkiewką z grilla

Powoli zakończenie sezonu szparagowego a w pełni sezon grillowy więc tym razem propozycja na stek wołowy z sosem chrzanowym, szparagami i rzodkiewką z grilla.

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

4 steki wołowe
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek zielonych szparagów
3 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
4 łyżki masła
sól gruboziarnista i pieprz grubo mielony

Sos:

2 łyżki tartego chrzanu (gotowego ze słoika lub świeżego)
125 ml gęstej śmietany
sok z ½ cytryny
sól i cukier do smaku

Dekoracja:

½ papryczki chili
kilka listków natki pietruszki

Przygotowanie:

Steki:

Oprószyć mięso solą, pieprzem i posmarować 1 łyżką oliwy. Podgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać czosnek i podsmażyć steki np. na pół krwisto, tj. po 4 minuty z każdej strony. Po smażeniu steki odłożyć na kilka minut, by doszły do siebie.

Szparagi umyć, pozbawić twardych końcówek (metoda nr 1: obciąć ok. 1/3 szparaga od dołu lub metoda nr 2: wygiąć szparaga i końcówka sama się odłamie w okolicy 1/3 szparaga) i przeciąć wzdłuż na pół, a następnie umyć rzodkiewkę i odciąć końcówki (można zostawić ogonki i małą część naci). Wymieszać szparagi i rzodkiewkę z 1 łyżką oliwy i podsmażyć na patelni grillowej.

Sos:

Połączyć wszystkie składniki, wymieszać oraz doprawić solą i cukrem do smaku.

Podanie:

Steki przekroić w poprzek na kilka części. Sos ułożyć w kilku miejscach i udekorować paseczkami chili i listkami natki pietruszki. Podawać z grillowanymi szparagami i rzodkiewką.

Stek wołowy z sosem chrzanowym z szparagami i rzodkiewką z grilla

Pobierz listę składników:

stek wolowy szparagi rzodkiewka