Składniki:
(przepis na 4-6 porcji)
1 kg wołowiny
50 g masła
300 g cebuli
4 żabki czosnku
2 łodygi selera naciowego
1 łyżka świeżego imbiru
1 czerwona papryczka chilli
1 żółta papryka
1 puszka krojonych pomidorów w puszcze (400 g)
1 limonka
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
0,5 litra piwa jasnego
200 g korniszonów
2 łyżki kaparów
200 g zielonych oliwek nadziewanych czerwoną papryką
4-6 chlebków na zupę
4 łyżki natki pietruszki
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę i przesmażyć porcjami na maśle. Czosnek pokroić w grubą kostkę. Seler naciowy obrać i grubo posiekać. Czosnek pokroić w pasterki. Paprykę pokroić w centymetrową kostkę. Chilli pozbawić nasion i drobno posiekać. Imbir obrać i zetrzeć drobno na tarce.
W garnku po smażeniu mięsa usmażyć cebulę, czosnek, seler naciowy, chili, paprykę i imbir.
Zetrzeć skórkę z limonki i wycisnąć sok. Gdy warzywa się zeszklą dodać powrotem mięso oraz pomidory z puszki, skórkę oraz sok z limonki, przyprawy i zalać piwem aż do przykrycia składników. Następnie dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 1 godzinę. Dodać korniszony, kapary i oliwki, gotować na małym ogniu już bez przykrycia ok. 15 minut. Podawać w wydrążonych chlebkach.
Przed podaniem udekorować na wierzch posiekaną natką pietruszki.
Pobierz listę składników:
Paweł Łukasik25 kwiecień 2013