Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Stek z krewetkami i masłem pistacjowym z kaszą jaglaną na sypko

Surf&turf to anglojęzyczne określenie na dania łączące mięso z owocami morza. To niecodzienne połączenie bardzo dobrze sprawdza się smakowo na talerzu. Najczęściej używa się mięsa wołowego, ale może być też stosowane inne, np. jagnięcina. Co do owoców morza, to najbardziej popularne są krewetki czy też homar. Można by pokusić się o szukanie jakiegoś wyjaśnienia tej nazwy, ale chyba wygląd dania oddaje jej pochodzenie czyli owoce morza, które serfują na jakimś konkretnym podkładzie, którym jest mięso – a najczęściej porządny kawał steku.

Składniki
(przepis na 4 porcje)

4 steki wołowe z rostbefu
8 krewetek tygrysich
3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej na sypko
100 g pistacji
100 g masła
4 łyżki oleju
sól, pieprz

Przygotowanie:

Wyjąć stek z lodówki na godzinę przed smażeniem, aby ogrzał się do temperatury pokojowej. Obrać pistacje, zmiksować  i wymieszać z masłem. Uformować z masła walec, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na 15-20 minut. Usunąć z krewetek pancerz (zostawić tylko jeden segment z ogonem do dekoracji), zrobić nożem lekkie nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną "nitkę" (jelito), ciągnącą się wzdłuż tułowia, a następnie krewetki opłukać i dokładnie osuszyć. Posypać steki świeżo młotkowanym pieprzem i wysmarować połową oleju. Rozgrzać mocno pozostały olej na patelni i smażyć na nim steki dłużej lub krócej, w zależności od tego, czy chcemy mieć stek krwisty, średnio wysmażony czy wysmażony. Zdjąć stek z patelni i przykryć folią aluminiową na około  4 minuty, aby mięso „odpoczęło”. W tym czasie na tym samym oleju przesmażyć krewetki przez 4 minuty. Ułożyć stek na talerzu, posolić, położyć na nim dwa plasterki masła pistacjowego, a na nich krewetki i podawać z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną.

Stek z krewetkami i masłem pistacjowym z kaszą jaglaną na sypko

Pobierz listę składników: