Składniki:
800 g chudej wołowiny (najlepiej z łopatki)
100 g boczku
2 zielone papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
150 ml białego wytrawnego wina (wyłącznie węgierskiego)
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki w poszku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Oczyścić mięso i pokroić w paseczki lub kostkę. Pokroić boczek w cienkie paseczki. Obrać cebulę i czosnek, a następnie drobno pokroić. Rozgrzać oliwę i zrumienić cebulę, czosnek oraz boczek. Wlać następnie wino, dodać przecier pomidorowy oraz koniecznie świeżo młotkowany pieprz ora paprykę w proszku i gotować przez 5 minut często mieszając. Dodać pokrojoną wołowinę i dusić pod przykryciem około 45 minut. Umyć paprykę, osuszyć, a następnie przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i dodać do gulaszu. Dusić kolejne 15 minut. Podawać gorący gulasz w wydrążonym bochenku chleba.
Pobierz listę składników: