Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Grillowany stek z pieprzowym sosem jeżynowym i figą oraz pieczonymi  fioletowymi ziemniakami

Składniki:
(na 4 porcje)

12-16 sztuk ziemniaków fioletowych
6 łyżek oliwy
4 steki wołowe z antrykotu
4 świeże figi
300 g świeżych jeżyn
4 łyżki serka Almette z kolorowym pieprzem
sól, pieprz

Przygotowanie:

Umyć  ziemniaki (nie obierać), natrzeć 2 łyżkami oliwy i piec je w mundurkach w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30-35 minut. Następnie wyjąć, przekroić na ćwiartki, posolić i podawać wraz ze stekiem. Natrzeć steki resztą oliwy i doprawić pieprzem, a następnie zostawić na ok. 30 min. Smażyć na rozgrzanej patelni grillowej z jednej strony przez 2 minuty, potem przełożyć i smażyć przez kolejne 2 minuty. Po tym czasie przełożyć steki z powrotem, ale obracając je pod kątem 90 st. (tak aby powstała kratka od grilla, a nie tylko paseczki) i po tym czasie przełożyć znowu na drugą stronę na 1 min. Posolić steki i odłożyć na 5 minut, aby odpoczęły. W międzyczasie przygotować sos oraz grillowaną figę. Przekroić figi na pół lub ćwiartki i położyć na rozgrzanej patelni grillowej po smażeniu steka na 1-2 minuty. Rozgnieść ¾ jeżyn i wraz z sokiem podgrzać na patelni. Gdy się podgrzeją, dodać serek i dokładnie wymieszać. Ułożyć steki, polać sosem jeżynowym, udekorować świeżymi jeżynami, a następnie ułożyć grillowaną figę oraz pieczone fioletowe ziemniaki.

Grillowany stek z pieprzowym sosem jeżynowym i figą oraz pieczonymi fioletowymi ziemniakami