Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Chili con carne

Składniki

0,6 kg mięsa wołowego mielonego
2 czerwone papryki
3 puszki krojonych pomidorów
2 puszki czerwonej fasoli
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 papryczki chili (dla odważnych 4-6)
4 łyżki oliwy
1 ½ łyżeczki kminu rzymskiego
1 ½ łyżeczki oregano
4 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
sól, pieprz

Przygotowanie
Obrać cebulę i pokroić w kostkę. Czosnek oraz chili drobno posiekać. Podsmażyć cebulę na oliwie i gdy się zeszkli, dodać czosnek oraz chili, a następnie smażyć jeszcze ok. 2 minuty. Dodać mięso mielone i przesmażyć, aby chwyciło kolor jasnobrązowy. Dodać pomidory z puszki, kmin, oregano i paprykę w proszku. Doprowadzić do zagotowania, a następnie zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia ok. 30-40 minut. Dodać odsączoną fasolę oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podawać gorące z podpieczoną tortillą lub pieczywem.

Chili con carne