Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Pieczeń z mielonej wołowiny z bananami w sosie żurawinowo-porzeczkowym  oraz zieloną sałatą z kremowym sosem bananowym

Dotarła do mnie informacja o konkursie „Zostań Mistrzem Wołowiny QMP”. Wiedziałem, że muszę podjąć to wyzwanie. No tak… Łatwo powiedzieć, a w głowie pustka jak nigdy dotąd (że dodam dla przyzwoitości, by nie sugerować, że ta pustka gości tam częściej ). Krążyłem po pokoju tam i z powrotem, wydeptując koleiny w parkiecie i myśląc, co by tu zrobić... co ugotować... Może stek (nie, to klasyka!)… Może upiec w całości ten kawał mięsa (nie, to już było!) … A może zrobić coś totalnie innego, coś takiego, co normalnie nie przyszłoby nikomu do głowy, by tak potraktować tej jakości mięso (tak!!! to jest to!) … więc po prostu je zmieliłem. To był strzał w dziesiątkę. Reszta pomysłu na danie przyszła już łatwo: trzeba było już tylko wymyślić, z czym ta mielona pieczeń będzie, kolorystycznie dobrać sos, znaleźć czerwony akcent dla kontrastu (pomidory nie, bo to za oczywiste), czyli zastanowić się co na targu jest teraz dostępne, dobrać jakaś sałatkę stanowiącą kontekst dla głównego dania, rozrysować na kartkach prezentację dania w kilku wariantach i wybrać najlepsze, zrobić listę zakupów, kupić składniki… i  pozostało już tylko to ugotować – proste, prawda? :)

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

… na pieczeń
500 g wołowiny z certyfikatem QMP
1 duży banan
1 bułka kajzerka
2 jajka
1 łyżka curry
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżeczka masła
1 duży banan
1 bułka kajzerka
½ szklanki mleka
sól, grubo zmielony czarny pieprz

… na sos
100 g żurawiny
100 g czerwonych porzeczek
1 łyżeczka tartego chrzanu
50 ml czerwonego wina
50 g kremu balsamicznego z fig i daktyli
1 łyżka cukru

… na sałatkę
2 garście słaty lodowej
2 średniej wielkości banany
1 łyżeczka skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
150 g gęstego jogurtu naturalnego
sól, grubo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

… pieczeni
Zmielić wołowinę dwukrotnie i dodać do niej jajka, posiekaną pietruszkę (zostawić kilka listków do dekoracji) i przyprawy, a następnie namoczyć pokrojoną bułkę w mleku, odcisnąć i dodać do mięsa. Wymieszać mięso z wszystkimi składnikami i dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Wysmarować częścią masła małą foremkę do pieczenia pasztetów i wyłożyć w niej ½ mięsnej masy. Położyć na to obranego banana i przykryć go drugą częścią masy mięsnej. Położyć na wierzch płatki masła. Piec w piekarniku w temperaturze 220 st. C przez ok. 40 minut, a następnie przykryć foremkę papierem aluminiowym i piec dalsze 10 minut. Pokroić w grube plastry, udekorować listkami pietruszki i podawać z sosem i sałatką.

… sosu
Skarmelizować cukier , zalać go winem oraz dodać krem balsamiczny i podgrzewać aż do rozpuszczenia się karmelu. Dodać oczyszczone żurawiny i porzeczki i podgrzewać przez ok. 5 minut. Dodać tarty chrzan oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos przetrzeć przez sito i podawać jako dodatek do pieczeni.

… sałatki
Porwać sałatę na małe kawałki. Sparzyć cytrynę i zetrzeć 1 łyżeczkę skórki oraz wycisnąć ok. 2 łyżki soku, a następnie dodać do jogurtu. Rozgnieść obrane banany, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wszystkie składniki wymieszać. Ułożyć sałatę w miseczce lub szerokim kieliszku i polać sosem bananowo-jogurtowym.

Pieczeń z mielonej wołowiny z bananami w sosie żurawinowo-porzeczkowym  oraz zieloną sałatą z kremowym sosem bananowym

 10 wrzesień 2013