Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Leczo z cukinii, żółtych pomidorów i pomarańczowej papryki z dodatkiem chorizo oraz ciecierzycy

Składniki
(przepis na 6-8 porcje):

4 pomarańczowe papryki
8-10 żółtych pomidorów
2 żółte cukinie
3 cebule
200 g kiełbasy chorizo
6-8 łyżek oleju rzepakowego
1 szklanka wody z gotowania ciecierzycy
1 ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy
1 pęczek natki cebuli dymki
sól, czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyć paprykę, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę.
  2. Umyć pomidory, osuszyć, usunąć szypułki i pokroić na grubą kostkę.
  3. Umyć cukinię, posuszyć, obrać (ewentualnie gdy ma miękką skórkę to nie obierać), przekroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć pestki (gdy jest młoda nie trzeba ich usuwać) i pokroić w grubą kostkę.
  4. Ubrać cebulę, przekroić na pół i posiekać na plasterki.
  5. Pokroić kiełbasę chorizo na plasterki.
  6. Smażyć paprykę na niewielkiej ilość oleju przez kilka minut aż zmięknie.
  7. Rozgrzać niewielką ilość oleju, dodać pomidory, dwie szczypty soli i podgrzewać aż puszczą soki.
  8. Smażyć cukinie na niewielkiej ilość oleju przez kilka minut aż zmięknie.
  9. Przełożyć do dużego garnka papryki, pomidory, cukinie, cebulę oraz kiełbasę a następnie dodać wodę z gotowania ciecierzycy i gotować na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
  10. Dodać ugotowaną ciecierzycę, doprawić solą oraz pieprzem i gotować dalsze 5-10 minut.
  11. Umyć natkę cebuli dymki, osuszyć i drobno posiekać.
  12. Podawać gorące leczo posypane posiekaną natką cebuli dymki.

Leczo z cukinii, żółtych pomidorów i pomarańczowej papryki z dodatkiem chorizo oraz ciecierzycy