Składniki
(przepis na 6-8 porcje):
4 pomarańczowe papryki
8-10 żółtych pomidorów
2 żółte cukinie
3 cebule
200 g kiełbasy chorizo
6-8 łyżek oleju rzepakowego
1 szklanka wody z gotowania ciecierzycy
1 ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy
1 pęczek natki cebuli dymki
sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
- Umyć paprykę, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę.
- Umyć pomidory, osuszyć, usunąć szypułki i pokroić na grubą kostkę.
- Umyć cukinię, posuszyć, obrać (ewentualnie gdy ma miękką skórkę to nie obierać), przekroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć pestki (gdy jest młoda nie trzeba ich usuwać) i pokroić w grubą kostkę.
- Ubrać cebulę, przekroić na pół i posiekać na plasterki.
- Pokroić kiełbasę chorizo na plasterki.
- Smażyć paprykę na niewielkiej ilość oleju przez kilka minut aż zmięknie.
- Rozgrzać niewielką ilość oleju, dodać pomidory, dwie szczypty soli i podgrzewać aż puszczą soki.
- Smażyć cukinie na niewielkiej ilość oleju przez kilka minut aż zmięknie.
- Przełożyć do dużego garnka papryki, pomidory, cukinie, cebulę oraz kiełbasę a następnie dodać wodę z gotowania ciecierzycy i gotować na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
- Dodać ugotowaną ciecierzycę, doprawić solą oraz pieprzem i gotować dalsze 5-10 minut.
- Umyć natkę cebuli dymki, osuszyć i drobno posiekać.
- Podawać gorące leczo posypane posiekaną natką cebuli dymki.