Składniki:
(przepis na 4 porcje)
Danie główne:
4 szt kotlety schabowe z kostką (każdy po ok 150-200 g)
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Jajko w koszulce:
4 jajka
100 ml octu spirytusowego
1 łyżka soli
Dodatki:
400 g fasolki szparagowej mamut
1 1 litra wody
1 łyżka oliwy z oliwek
12 szt pomidorków koktajlowych
sól, pieprz
Przygotowanie:
Danie główne:
Kotlety lekko rozbić i przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu po 2 min z każdej strony. Po usmażeniu przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Jajko w koszulce:
Zagotować wodę z octem i solą. Każde jajko ostrożnie wbić do osobnej filiżanki. Gotującą się wodę zamieszać tak aby zaczęła wirować. Do wirującej się wody wlać ostrożnie po 2 jajka (nie więcej gdyż mogą się połączyć białka) i gotować przez ok 2 minuty. W tym czasie ostrożnie mieszać wodę aby powoli wirowała. Jajka wyjąć ostrożnie łyżką cedzakową aby nie przebić żółtka. Powtórzyć czynności z pozostałymi jajkami.
Dodatki:
Fasolkę umyć, odciąć końce, włożyć do garnka z gotującą się osoloną wodą. Gotować około 5 minut na pół twardo. Odcedzić, wymieszać z łyżką oliwy z oliwek. Na rozgrzaną patelnię grillową dodać fasolkę na 2 minuty. Dodać na sam koniec pomidorki koktajlowe do zarumienienia się skórki.
Podanie:
Na usmażonych kotletach ułożyć jajko w koszulce, posypać solą. Obok ułożyć fasolkę wraz z pomidorkami koktajlowymi.
Pobierz listę składników:
Paweł Łukasik08 maj 2013