Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Pieczony schab nadziewany kaszanką z dodatkiem batatów

Schab często gości na naszych stołach, również w wersji pieczonej w całości, a nie tylko w formie zawsze smacznych kotletów. Jest wdzięcznym surowcem, gdyż można nadziewać go prawie wszystkim, a więc nie tylko słoniną czy śliwką. Kaszankę znamy głównie w wersji grillowanej, ale ta kiełbasa z kaszą idealnie sprawdzi się też jako nadzienie.

Składniki
(przepis na 4 porcje)

0,8 kg schabu bez kości
1-2 pęta kaszanki (zależy od jej długości)
2 duże bataty
5 łyżek oleju
1 szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego
kilka gałązek świeżego tymianku
sól, pieprz

Przygotowanie

Zrobić w schabie kieszonkę przechodzącą wzdłuż przez sam środek schabu. Do tego nacięcia wsadzić kaszankę pozbawioną osłonki jelitowej. Dwie łyżki oleju wymieszać z szczyptą soli oraz pieprzu i wysmarować mięso zaprawą, a następnie odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie wyciągnąć mięso z lodówki, aby się ogrzało do temperatury pokojowej (uwaga: nie smażymy zimnego mięsa bezpośrednio po wyjęciu z lodówki, gdyż ma niższą temperaturę, a to  źle wpływa na proces smażenia). Rozgrzewamy resztę oleju i obsmażamy mięso z każdej strony, a następnie przekładamy je do wysmarowanej oliwą brytfanki. Obkładamy schab świeżym  tymiankiem i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 190 st. C. Podczas pieczenia schabu podlewamy go co 15 minut sokami z pieczenia oraz niewielką ilością bulionu. Obieramy bataty i obgotowujemy w osolonej wodzie przez ok. 3-5 minut, aby były półtwarde, a następnie odcedzamy. Tak ugotowane bataty wkładamy do piekarnika na 10 minut przed końcem pieczenia schabu, aby się jeszcze zapiekły wraz z nim. Po upieczeniu schabu należy odstawić go jeszcze na 5 minut, aby soki w nim się gotujące trochę się „uspokoiły”. Schab podawać pokrojony w plastry z upieczonymi batatami.

Pieczony schab nadziewany kaszanką z dodatkiem batatów

Pobierz listę składników: