Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Karkówka marynowana w piwie chlebowo-miodowym z pieczonymi mini-ziemniaczkami oraz pomidorkami koktajlowymi w maśle rozmarynowym z dodatkiem sosu piwnego

Składniki (na 4 porcje)

4 plastry karkówki (każda po ok. 150-200 g)
1 ½ butelki piwa Książęce chlebowo-miodowe
1 cebula szalotka
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
4  łyżki masła
600 g malutkich ziemniaków
2 gałązki świeżego rozmarynu
½ szklanki śmietanki 30%
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka brązowego cukru
200 g pomidorków koktajlowych
sól, pieprz

Przygotowanie:

Oczyścić karkówkę i zalać 1 butelką piwa, a następnie dodać cebulę szalotkę przekrojoną na pół, liście laurowe i ziele angielskie. Odstawić karkówkę na minimum 12 godzin (a najlepiej na 24 godziny) do lodówki. Po tym czasie odcedzić karkówkę, położyć w brytfance posmarowanej 1 łyżką masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez 30-35 minut. W tym czasie umyć dokładnie ziemniaki (nie obierać!) i zagotować w osolonym wrzątku na półtwardo przez ok. 7-10  minut, a następnie odcedzić. Rozgrzać resztę masła z rozmarynem. Dodać ziemniaki do karkówki, polać ziemniaki oraz karkówkę masłem rozmarynowym i zapiekać dalsze 15 minut. W tym czasie przygotować sos piwny z połowy butelki piwa. Rozmieszać śmietanę z mąką, podgrzać piwo, dodać do śmietany cięgle mieszając, a następnie podgrzać wszystko, aż sos zgęstnieje. Doprawić sos cukrem oraz solą i pieprzem. Dodać do karkówki i ziemniaczków pomidorki koktajlowe i zapiekać dalsze 5 minut. Wyjąć karkówkę z piekarnika, posolić, popieprzyć i odczekać 3-5 minut, a następnie podawać z ziemniakami i pomidorkami koktajlowymi oraz sosem piwnym.

Karkówka marynowana w piwie chlebowo-miodowym z pieczonymi mini-ziemniaczkami oraz pomidorkami koktajlowymi w maśle rozmarynowym z dodatkiem sosu piwnego

Pobierz listę składników: