Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Roladki wieprzowe z musem z zielonego groszku i fas oli z gałką muszkatołowa, czosnkiem pieczonym i płatkami owsianymi z gotowaną marchewką

Przepis przygotowywany w ramach akcji „Dieta dla serca” mającej na celu popularyzację diety obniżającej cholesterol.

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

100 g fasoli
400 g mrożonego zielonego groszku
1 główka czosnku
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki margaryny  (użyliśmy margaryny Optima Omega 3)
450 g polędwiczki wieprzowej
1 pęczek marchewki
3 szklanki bulionu warzywnego
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
pieprz do smaku

Przygotowanie:

Namoczyć przez noc fasolę a następnie ugotować do miękkości i odcedzić. Ugotować groszek we wrzątku przez 5 minut i odcedzić. Zmiksować połowę ugotowanego groszku oraz całą fasolę wraz z margaryną. Przekroić czosnek przekrój w łupinie na pół i piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C aż zacznie się rumienić i puszczać soki. Wycisnąć czosnek do masy groszkowo-fasolowej, dodać płatki owsiane i wymieszać. Doprawić pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Umyć polędwiczki wieprzowe, osuszyć i naciąć wzdłuż a następnie lekko rozbić. Ułożyć na środek polędwiczki farsz i zawinąć w roladę a następnie szczelnie zawinąć w folię aluminiową (jak cukierka). Piec roladę w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 30 minut. Obrać marchewkę i gotować przez 10 minut w bulionie warzywnym. Ułożyć na talerzu zielony groszek oraz marchewkę. Podawać z pokrojoną roladką wieprzową.

Roladki wieprzowe z musem z zielonego groszku i fas oli z gałką muszkatołowa, czosnkiem pieczonym i płatkami owsianymi z gotowaną marchewką