Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją
Warning: imagecreatefromstring(): Data is not in a recognized format in /home/artymus/domains/gotowaniezpasja.pl/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1542
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://durszlak.pl/system/campaign/banner/791/embed_N5Jv8agPKnwI7ljROVjoTYrG3RPngwzz.jpg

Niektóre dania powstają z przypadku; tak było i z tym.  Plan był taki, że przygotuję do pierogów farsz z dziczyzny, a konkretnie z sarniny. I wszystko byłoby pięknie, ale po wymieszaniu wszystkich składników dotarło do mnie, że mięso dałem surowe i nie podsmażyłem go wcześniej :))) Po prostu czad - mistrz rozkojarzenie! Przez głowę przemknęła myśl – do kosza ...ale nie! Miałem zrobiony na zapas sos pomidorowy (sam nie wiem, po co i do czego miał być, ale był - to się liczyło), więc pomysł na pulpeciki poukładał się automatycznie. Z perspektywy czasu uważam, że dobrze się stało, gdyż danie wyszło po prostu smacznie i dlatego z całego serca Wam je polecam.

Składniki:Pulpety z sarniny i kiełbasy wiejskiej na gęstym sosie pomidorowym
(przepis na 4 porcje)

… na sos
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżki przecieru pomidorowego (np. Pudliszki)
1 łyżka oliwy
2 małe ząbki czosnku
1 mała cebula
1 łyżeczka octu balsamicznego
garść świeżej bazylii
sól, grubo zmielony czarny pieprz

… na pulpety
400 g sarniny
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka koniaku
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka goździków
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju
sól, grubo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

..sosu:
Zmiksować pomidory z puszki. Posiekać drobno cebulę i wrzucić na oliwę, dodać posiekany czosnek i podsmażyć do zrumienienia. Zalać podsmażone warzywa zmiksowanymi pomidorami, dodać przecier pomidorowy i gotować, dodając ocet balsamiczny oraz sól i pieprz. Posiekać bazylię i dodać na sam koniec.

...pulpetów:
Zmielić sarninę, a następnie skropić sokiem z cytryny. Zmiażdżyć z moździerzu goździki i dodać je do mięsa wraz z imbirem i miodem, wymieszać i odstawić na godzinę. Po tym czasie dodać śmietanę, jako, bułkę tartą i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ugotować pulpety i usmażyć. Podawać ułożone na sosie pomidorowym.

Pulpety z sarniny i kiełbasy wiejskiej na gęstym sosie pomidorowym

embed_N5Jv8agPKnwI7ljROVjoTYrG3RPngwzz.jpg