Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Pierś kaczki w sosie z borówek amerykańskich ze smażonymi gruszkami oraz czerwoną cebulą w rozmarynie

Pierś kaczki w sosie z borówek amerykańskich ze smażonymi gruszkami  oraz czerwoną cebulą w rozmarynie

Kaczka w sosie:

4 piersi kaczki, każda po ok.175 g
200 g borówek amerykańskich
¼ szklanki octu balsamicznego
3 łyżki miodu
3 łyżki pasty pomidorowej
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
4 łyżki zimnego masła
sól i pieprz

Gruszki z cebulą:

3 gruszki
2 czerwone cebule
2 łyżki czerwonego octu winnego
2 łyżki masła
2 łyżeczki świeżego rozmarynu
pieprz grubo mielony do smaku

Przygotowanie:

Kaczka:

Gotować na małym ogniu przez 15 minut wymieszane borówki, ocet, miód, pastę pomidorową i zmiażdżony czosnek wraz z tartym imbirem. Następnie sos ostudzić i zmiksować. Umyć piersi kaczki i wysuszyć. Naciąć skórę w kratkę. Oprószyć grubo mieloną solą i pieprzem, a następnie włożyć do sosu i całość umieścić na minimum godzinę w lodówce. Potem mięso w marynacie wyciągnąć z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej. Rozgrzać patelnię bez dodatku tłuszczu i na nagrzaną położyć odsączoną z marynaty pierś kaczki skórą do dołu. Smażyć, aż wytopi się tłuszcz ze skóry i skóra stanie się chrupiąca. Przewrócić pierś na drugą stronę i smażyć ok. 2 minut. Przełożyć pierś kaczki wraz z wytopionym tłuszczem (sosem) do żaroodpornego naczynia, dodać do pieczenia 2 łyżki masła (aby powstały sos był bardziej szklisty) i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 8-10 minut (mięso będzie średnio wysmażone i sprężyste) lub dłużej według upodobań co do stopnia wypieczenia mięsa. Wyjąć upieczone piersi kaczki i zostawić je na 10 minut, aby „doszły”. Pokroić mięso w poprzek na plastry, ułożyć na talerzu polanym sosem.

Sos:
Podgrzać pozostały sos z marynaty, dodać zimne masło i rozpuścić. Poleć sosem talerz i na nim układać mięso.

Gruszki z cebulą:
Pokroić na ćwiartki gruszki i usunąć gniazda nasienne. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Podgrzać patelnię z masłem i dodać gruszki warz z cebulą, a następnie smażyć 5-7 minut do  zarumienienia. Dodać ocet winny oraz rozmaryn i smażyć jeszcze ok. 2 minut. Doprawić grubo mielonym pieprzem i podawać jako dodatek do piersi kaczki.

Pierś kaczki w sosie z borówek amerykańskich ze smażonymi gruszkami  oraz czerwoną cebulą w rozmarynie

Pobierz listę składników:

kaczka borowki

 20 sierpień 2013