Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Pierś kaczki w sosie z borówek amerykańskich ze smażonymi gruszkami oraz czerwoną cebulą w rozmarynie

Pierś kaczki w sosie z borówek amerykańskich ze smażonymi gruszkami  oraz czerwoną cebulą w rozmarynie

Kaczka w sosie:

4 piersi kaczki, każda po ok.175 g
200 g borówek amerykańskich
¼ szklanki octu balsamicznego
3 łyżki miodu
3 łyżki pasty pomidorowej
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
4 łyżki zimnego masła
sól i pieprz

Gruszki z cebulą:

3 gruszki
2 czerwone cebule
2 łyżki czerwonego octu winnego
2 łyżki masła
2 łyżeczki świeżego rozmarynu
pieprz grubo mielony do smaku

Przygotowanie:

Kaczka:

Gotować na małym ogniu przez 15 minut wymieszane borówki, ocet, miód, pastę pomidorową i zmiażdżony czosnek wraz z tartym imbirem. Następnie sos ostudzić i zmiksować. Umyć piersi kaczki i wysuszyć. Naciąć skórę w kratkę. Oprószyć grubo mieloną solą i pieprzem, a następnie włożyć do sosu i całość umieścić na minimum godzinę w lodówce. Potem mięso w marynacie wyciągnąć z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej. Rozgrzać patelnię bez dodatku tłuszczu i na nagrzaną położyć odsączoną z marynaty pierś kaczki skórą do dołu. Smażyć, aż wytopi się tłuszcz ze skóry i skóra stanie się chrupiąca. Przewrócić pierś na drugą stronę i smażyć ok. 2 minut. Przełożyć pierś kaczki wraz z wytopionym tłuszczem (sosem) do żaroodpornego naczynia, dodać do pieczenia 2 łyżki masła (aby powstały sos był bardziej szklisty) i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 8-10 minut (mięso będzie średnio wysmażone i sprężyste) lub dłużej według upodobań co do stopnia wypieczenia mięsa. Wyjąć upieczone piersi kaczki i zostawić je na 10 minut, aby „doszły”. Pokroić mięso w poprzek na plastry, ułożyć na talerzu polanym sosem.

Sos:
Podgrzać pozostały sos z marynaty, dodać zimne masło i rozpuścić. Poleć sosem talerz i na nim układać mięso.

Gruszki z cebulą:
Pokroić na ćwiartki gruszki i usunąć gniazda nasienne. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Podgrzać patelnię z masłem i dodać gruszki warz z cebulą, a następnie smażyć 5-7 minut do  zarumienienia. Dodać ocet winny oraz rozmaryn i smażyć jeszcze ok. 2 minut. Doprawić grubo mielonym pieprzem i podawać jako dodatek do piersi kaczki.

Pierś kaczki w sosie z borówek amerykańskich ze smażonymi gruszkami  oraz czerwoną cebulą w rozmarynie

Pobierz listę składników:

kaczka borowki

 20 sierpień 2013