Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Wątróbka z rabarbarem w sosie porto

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

0,7 kg wątróbki drobiowej
0,2 kg rabarbaru
3 łyżki wody
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka brązowego cukru
75 ml porto
2 łyżki masła
sól czarna (dowolna sól pochodzenia wulkanicznego)
pieprz czerwony

Przygotowanie:

Obrać rabarbar ze skórki i pokroić na kawałki o długości 7 cm. Ułożyć na patelni, dodać 3 łyżki wody i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Dosypać pod koniec duszenia cukier i odstawić w ciepłe miejsce. Wątróbkę oczyścić, umyć i wysuszyć. Podsmażyć wątróbkę na oleju (uwaga, bo pryska!) po ok. 1-2 minuty z każdej strony. Wyjąć wątróbkę z patelni i oprószyć czarną solą oraz grubo zmielonym czerwonym pieprzem. Do soków pozostałych ze smażenia na patelni dolać porto i podgrzewać, aż wyparuje do połowy, a następnie dodać zimne masło. Polać wątróbkę i rabarbar sosem. Podawać ciepłe, np. z pieczywem.

Wątróbka z rabarbarem w sosie porto

Pobierz listę składników:

watrobka rabarbar qr

19 lipiec 2013