Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

 MG 6623 net

Przyszedł czas na test nowego produktu na polskim rynku czyli połączenia jarmużu i brukselki o nazwie KalerosseTM.  Marka Fit&Easy (tak tak sama znana nam z sałatek) wprowadza całkowitą nowość i nowy produkt warzywny. Nowe warzywo to połączenie brukselki i jarmużu, które powstało w wyniku naturalnego  krzyżowania roślin. Dzięki temu mamy dzisiaj ciekawe warzywo. Te małe „kapustki” zdobyły 3 miejsce pod kątem innowacyjności w międzynarodowym sektorze produktów rolnych na targach w Berlinie.

Pogada za oknem jest jaka widać, dlatego chcieliśmy smak jarmużo-brukselki rozpromienić nutą słońca czyli klementynkami (moje ulubione mandarynki) z dodatkiem nuty ostrości jaki zapewni chili. Zapraszamy na to pyszne połączenie gdyż mamy dla Was coś dobrego do zaproponowania.

Składniki
(na 4 porcje)

4 pierś kaczki (po ok. 200-250 g)
300 g  KalerosseTM (czyli „jarmużo-brukselki”)
4 mandarynki (np. klementynki)
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 chili
2 łyżki masła
sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyć piersi kaczki, osuszyć i naciąć skórę w kratkę a następnie położyć na suchej patelni i podgrzewać przez kilka minut aż tłuszcz się wytopi i skóra się zrumieni. Obrócić na drugą stronę i smażyć przez 2 minuty. Przelać część wytopionego tłuszczu do żaroodpornego pojemnika, przełożyć piersi kaczki, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 5-6 minut. Ściągnąć przykrycie z foli i piec dalsze 2-3 minuty. Wyjąć kaczkę z piekarnika, wyjąć z żaroodpornego naczynia i odstawić na deskę aby „odpoczęła” na 3-4 minuty.
  2. W międzyczasie umyć kalerosse (www.kalerosse.pl), osuszyć, odciąć końcówki i większe „kapustki” przekroić na mniejsze części (na połówki lub ćwiartki).
  3. Obrać mandarynki i podzielić na cząstki (można usunąć białą otoczkę z cząstek mandarynki).
  4. Obrać cebulę i pokroić w kostkę.
  5. Obrać czosnek i drobno posiekać.
  6. Usunąć pestki z chili i posiekać.
  7. Dodać do reszty tłuszczu wytopionego z kaczki masło i smażyć czosnek oraz czyli przez 1-2 minuty. Dodać cebulę i kalerosse a następnie smażyć dalsze 3-4 minuty.
  8. Pokroić piersi kaczki na trzy lub cztery części i podawać na ciepłym przesmażonych warzywach.

Pieczona pierś kaczki ze smażonym kalerosse z dodatkiem czosnku, cebuli, chili i mandarynek