Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Dobre danie musi być przygotowane z dobrych produktów czyli takich, które po pierwsze są ekologiczne a po drugie są zdrowe dla nas mając w sobie do zaoferowania dużą ilość cennych składników. Zdrowie jest w tym co jemy więc kompozycja dobrze wybranych produktów da nam nie tylko przyjemność jedzenia ale odżywi nas organizm w cenne składniki. Dlatego też wartości odżywczych dyni i jej właściwości leczniczych należy docenić. nie sposób przecenić. Dynia zawiera bowiem witaminy i minerały ale też cynk niezbędny mężczyznom. Dodatkowo trzy rodzaje dyni uzupełnimy pestkami dyni, które zawierają zdrowe nasycone kwasy tłuszczowe. Pestki dyni zawierają też mnóstwo witamin dlatego też olej z pestek dyni to skondensowane właściwości zdrowotne. Aby podnieść jeszcze zdrowe walory tego dania to uzupełnijmy je kaszą gryczaną czyli świetne źródło białka lepiej przyswajalnego niż pochodzące ze zbóż ale też nie zawiera glutenu oraz jest pełna błonnika, soli mineralnych oraz witamin. Natka pietruszki od stuleci znana ze swoich właściwości zdrowotnych. Zawarta w niej witamina A doskonale działa na wzrok a zjedzenie łyżki natki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Dodajmy do tego jeszcze tylko wiejską kurę, domowy biały ser z wiejskiego mleka i zebrane samemu rydze w lesie co da nam obraz tego jak może wyglądać zdrowe ale też pyszne danie.

Dynia w pięciu odmianach z pieczoną bez tłuszczu roladą z piersi kurczaka nadzieniem z kaszy gryczanej, pieczarek, domowego białego sera i natki pietruszki z rydzami i chipsem z szynki długo dojrzewającej, pestkami dyni, olejem dyniowym i rydzami

Dynia w pięciu odmianach z pieczoną bez tłuszczu roladą z piersi kurczakaSkładniki
(na 4 porcje):
200 g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki masła
1 pęczek natki pietruszki
3 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej palonej
150 g wiejskiego białego sera
200 g dyni olbrzymiej
100 g jogurtu naturalnego (lub śmietany 18% dla tych co lubią kalorie)
2 piersi z wiejskiej kury bez skóry (dla tych co dbają o kalorie)
4 kawałki dyni hokkaido
12 plasterków szynki dojrzewającej
50 g sera żółtego (ale pomarańczowego)
4 plasterki dyni piżmowej
2 łyżki pestek dyniowym
8 rydzów
4 łyżeczki oleju z pestek dyni
sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Oczyścić pieczarki i pokroić w plasterki. Obrać cebulę i pokroić w kostkę. Obrać czosnek i drobno posiekać. Rozgrzać dwie łyżki masła i podsmażyć cebulę i czosnek aż się zeszklą, dodać pieczarki, szczyptę soli i smażyć aż do odparowania wody z pieczarek przez kilka minut. Umyć natkę pietruszki, osuszyć (odłożyć kilka listków do dekoracji) i posiekać. Wymieszać usmażone warzywa z natką pietruszki, białym serem, szklanką ugotowanej kaszy gryczaną a następnie doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.
  2. Obrać kawałki dyni olbrzymiej, usunąć pestki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20-25 minut do miękkości. Upieczona dynię zmiksować z jogurtem (lub śmietaną) i doprawić solą.
  3. Umyć piersi kurczaka, osuszyć i rozbić a następnie oprószyć solą. Ułożyć na rozbitych filetach farsz i zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30-35 minut. Wyjąć kurczaka z piekarnika, rozwinąć z foli i zostawić na 3-4 minuty a następnie pokroić w szerokie ukośne plastry.
  4. Podzielić dyni hokkaido na plastry, usunąć pestko (nie obierać), zawinąć każdy w dwa kawałki szynki długo dojrzewającej i piec w piekarnik nagrzanym do 180 st. C przez 20-25 minut.
  5. Piec na pergaminie cztery plasterki szynki długo dojrzewającej przez 7-9 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aby zrobiły się kruche a następnie wyjąć z piekarnika.
  6. Zetrzeć ser na tarce i ułożyć na rozgrzanej patelni cztery okręgi w ringach kuchennych. Podgrzewać aż się stopią i odstawić z palnika do ostygnięcia.
  7. Wyciąć okrągłe plasterki z dyni piżmowej o grubości ok 0,5 cm, obrać i smażyć na łyżce masła z obu stron po 1-2 minuty do zarumienienia.
  8. Uprażyć pestki dyni na suchej patelni.
  9. Oczyścić rydze i smażyć przez 2-3 minuty ma reszcie rozgrzanego masła.
  10. Zrobić dekoracyjnego „mazaja” z puree dyniowego z jogurtem. Ułożyć kaszę ugotowaną na sypko a na niej po dwa lub trzy kawałki rolady z kurczaka i położyć na nich chips z szynki a obok położyć upieczoną dynię hokkaido zawiniętą w szynkę. Położyć plasterek usmażonej dyni piżmowej i na nim położyć usmażonego rydza a obok ułożyć okrąg ze stopionego sera i na nim też ułożyć usmażonego rydza. Posypać talerz uprażonymi pestkami dyni, polać odrobiną oleju z pestek dyni i położyć kilka listków świeżej natki pietruszki.

dynia w pieciu odmianach mix

Ambition z dbałością

18

#Ambition