Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Pierogi leniwe z wędzonego białego sera z groszkiem cukrowym i wątróbką drobiową

Składniki:
(na 4 porcje)

250 g wędzonego białego sera
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki mąki pszennej + 1-2 łyżki do podsypania
250 g zielonego groszku w strąkach
250 g wątróbki drobiowej
2 łyżki masła
sól, pieprz

Przygotowanie:
Wymieszać ser z jajkiem oraz szczypta soli. Posypać stolnicę mąką, wyłożyć wymieszany ser z jajkiem i na wierzch dodać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną a następnie szybko zagnieść w kulę (ewentualnie podsypać jeszcze odrobiną mąki). Podzielić ciasto na dwie części, uformować wałek i pokroić w ukośnie kawałki. Gotować w osolonej wodzie przez minutę od wypłynięcia na powierzchnię a następnie odcedzić. Ugotować zielony groszek w osolonej wodzie przez 5 minut na następnie odcedzić. Oczyścić wątróbkę, umyć i osuszyć a następnie smażyć na maśle przez 3-4 minuty. Dodać groszek i pierogi leniwe i podgrzewać jeszcze 1-2 minuty. Doprawić przed podaniem solą i grubo mielonym pieprzem.

Pierogi leniwe z wędzonego białego sera z groszkiem cukrowym i wątróbką drobiową