Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Pieczony Kurczak Zagrodowy z warzywami i tymiankiem

Tym razem wybraliśmy Kurczaka Zagrodowego ze względu na interesujące informacje o jego pochodzeniu – jest hodowany wyłącznie w małych gospodarstwach z rejonu Podlasia. Chów Kurczaka Zagrodowego trwa o połowę dłużej niż „zwykłych" kurcząt produkowanych masowo. Co istotne, jest on karmiony naturalną karmą roślinną bez GMO (głównie zboża i słonecznik) oraz to, że do paszy nie są dodawane żadne antybiotyki. Sprawdźmy zatem, czy tak jak podaje producent, mięso Kurczaka Zagrodowego jest dzięki temu delikatniejsze i bardziej kruche, ma lepszą strukturę – czyli czy jest smaczniejsze.

Pieczony Kurczak Zagrodowy z warzywami i tymiankiem Pieczony Kurczak Zagrodowy z warzywami i tymiankiem

Składniki:
(na 4 porcje)

1 cały Kurczak Zagrodowy (ok. 1,5 kg) - www.zagrodowy.pl
500 g małych młodych ziemniaków
150 g młodej marchewki
150 g młodej pietruszki
1 cebula
1 cytryna
½ pęczka tymianku
100 g masła
4 łyżki oliwy
sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Umyć kurczaka, osuszyć, a następnie natrzeć wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem rozmieszanymi z oliwą i zostawić go na 30 minut.
2. Umyć ziemniaki (nie obierać), ugotować na półtwardo, odcedzić i ostudzić.
3. Obrać marchewkę i pietruszkę, pokroić w ukośne plasterki i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, a następnie odcedzić i ostudzić.
4. Nadziać kurczaka cebulą oraz cytryną i sporą ilością tymianku.
5. Posmarować brytfankę odrobiną masła, ułożyć w niej nadziewanego kurczaka, posmarować wiórkami reszty masła i wstawić kurczaka do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec przez 90 minut, podlewając go wytworzonym sosem co 15 minut.
6. W połowie pieczenia dodać ziemniaki i dalej zapiekać.
7. Na 30 minut przed końcem pieczenia dodać marchewkę i pietruszkę i dalej zapiekać.
8. Posypać tymiankiem i podawać kurczaka podzielonego na porcje wraz z upieczonymi ziemniakami oraz marchewką i pietruszką.

Pieczony Kurczak Zagrodowy z warzywami i tymiankiem

Pobierz listę składników: