Składniki:
(na 4 porcje)
2 opakowania ćwiartek z kurczaka „Nasz kurczak"
1,5 l mleka
1 łyżka słodkiej papryki
4 jajka
1 szklanka oleju
1 mała główka małej kapusty
70 g słoniny
100 g boczku
2 ½ szklanki bułki tartej
1 ½ łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1 ½ łyżeczki kminku
1 pęczek koperku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyć ćwiartki kurczaka, osuszyć, włożyć do garnka i zalać mlekiem do przykrycia, a następnie dodać paprykę oraz łyżeczkę soli. Gotować kurczaka na wolnym ogniu przez około 45 minut. Po tym czasie kurczaka wyjąć i ostudzić. Odlać ½ szklanki mleka do ostygnięcia. Roztrzepać jajka i maczać w nich kurczaka, a następnie panierować go w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać mąkę do szklanki z ostudzonym mlekiem, a następnie wlać do reszty mleka i podgrzewać aż sos zgęstnieje. W międzyczasie z młodej kapusty usunąć pierwsze liście oraz głąb, a resztę główki kapusty drobno poszatkować. Słoninę oraz boczek pokroić w kostkę. Dodać na rozgrzaną patelnię słoninę i wytopić aż do powstania skwarków, dodać boczek i go zarumienić. Po tym czasie dodać kapustę i dalej smażyć. Doprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku i smażyć około 10 minut, aż kapusta będzie miękka. Umyć, osuszyć i posiekać koperek i dodać na 1 minutę do kapusty pod koniec jej smażenia. Kurczaka podawać na usmażonej kapuście, polanego sosem mlecznym.
Pobierz listę składników: