Składniki:
(na 4 porcje)
2 opakowania udek bez kości i skóry od firmy „Nasz kurczak"
200 g pieczarek
150 g mielonego mięsa wieprzowego
150 g mielonego mięsa wołowego
1 jajko
200 g śmietany 18%
75 g fety
6 łyżek oleju
½ pęczka koperku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Udka umyć i osuszyć, a następnie rozbić tłuczkiem. Doprawić mięso solą i pieprzem. Oczyścić pieczarki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać dwie łyżki oleju i przesmażyć pieczarki przez około 5 minut. Rozgrzać kolejne dwie łyżki oleju i przesmażyć na nich mięsa mielone. Wymieszać usmażone pieczarki z mięsem i doprawić solą praz pieprzem. Do farszu dodać jedno jajko i wymieszać. Nakładać farsz na rozbite udka i zawijać mięso w rulony i w folię aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st. C na 35-40 minut. a następnie wyjąć z nagrzanego piekarnika, odwinąć z folii i zostawić na 2-3 minuty. Rozgrzać resztę oliwy i odsmażyć roladki z kurczaka z każdej strony po 1-2 minuty do zarumienienia. Wymieszać śmietanę z drobno startą fetą oraz posiekanym koperkiem i doprawić solą i pieprzem do smaku. Roladki podawać przekrojone na sosie, udekorowane listkiem koperku.
Pobierz listę składników: