Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Roladka z piersi kurczaka nadziewana puree z zielonego groszku z papryką  na pikantnej czekoladzie z wiśniówką oraz chipsem z boczku i smażonymi  łodyżkami natki pietruszki

Składniki
(na 4 porcje)

150 g zielonego groszku
½ czerwonej papryki
1 pojedyncza pierś kurczaka (ok 200-250 g)
4 podłużne plastry boczku
100 g gorzkiej czekolady
40 ml wiśniówki
40 ml skondensowanego mleka
1/4 łyżeczki chili w proszku
1 podłużna papryczka chili
6 łodyżek z natki pietruszki
25 g masła
4 listki malisy
sól, pieprz

Przygotowanie:

Blanszować groszek przez 5 minut we wrzątku, odcedzi i grubo zmiksować a następnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Pokroić paprykę w pienie paseczki. Oczyścić pierś kurczaka i rozbić cienko. Nałożyć farsz z puree z groszku i dodać na puree paprykę czerwoną a następnie szczelnie zawinąć w rulony z folii aluminiowej. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na ok. 25 minut. Wyjąć roladki, rozwinąć z folii i zostawić na 3-4 minuty a następnie pokroić w ukoście części szerokości ok 4 cm. Do nagrzanego piekarnika włożyć plasterki boczku na 2-3 minuty i szybko wyciągnąć gdy tylko się zarumienią aby się nie spaliły. W międzyczasie przygotować sos czekoladowy. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać wiśniówkę, skondensowane mleko, chili oraz szczyptę soli i wymieszać aż wszystko się połączy. Na maśle przesmażyć łodygi z natki pietruszki. Posmarować talerz szerokim pędzlem delikatnie zamoczonym z sosie czekoladowym. Na dno talerza wlać sos czekoladowy na nim ułożyć plasterek rolady. Udekorować sos plasterkami świeżego chili, na roladzie ułożyć dwie usmażone łodygi natki pietruszki a z boku położyć chips z boczku oraz na talerzu ułożyć jeden listek świeżej melisy.

Roladka z piersi kurczaka nadziewana puree z zielonego groszku z papryką  na pikantnej czekoladzie z wiśniówką oraz chipsem z boczku i smażonymi  łodyżkami natki pietruszki

Pobierz listę składników: