Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Pieczone polędwiczki wieprzowe nadziewane serem z czosnkiem niedźwiedzim i koprem podawane na puree śmietanowym z pieczonej dyni

Otrzymaliśmy z serowarni „Serowar Podlaski" zestaw serów do skosztowania i na testy kulinarne. Ponieważ sery miały w sobie fajne dodatki, zainspirowało to nas do przygotowania z każdego z nich innego dania.

Testowaliśmy:
- ser z czosnkiem niedźwiedzim i koperkiem,
- ser z pomidorami suszonymi, bazylią oraz czosnkiem,
- ser naturalny, czyli „saute", bez żadnych dodatków.

Warto przy tym wspomnieć, że w tej serowarni można samemu skomponować sobie ser i stworzyć unikatowy ser według własnego pomysłu, np. z miętą czy też pokrzywą. Na stronie producenta http://serowarpodlaski.pl/ jest 18 gotowych propozycji serów, ale dodatków do własnej kompozycji, które można łączyć ze sobą, doliczyliśmy się aż 27, więc jest duże pole do popisu.

Wróćmy jednak do naszych potraw. Po skosztowaniu każdego z serów zastanowiliśmy się i dania komponowaliśmy tak, aby wydobyć z danego rodzaju sera wszystko co najlepsze. Dzisiaj zamieszczamy pierwszy z trzech przepisów i życzymy wszystkim smacznego – nam bardzo smakowało :)

Składniki
(na 4 porcje)

2 pojedyńcze piersi kurczaka (ok. 400-450 g)
200 g sera z czosnkiem niedźwiedzim i koperkiem (do dania użyliśmy sera
od „Serowar Podlaski")
½ pęczka koperku
1 kg dyni (waga już po odliczeniu skórki i pestek)
1 łyżka oleju
½ szklanki śmietany 18%
sól, pieprz

Przygotowanie:

Oczyścić piersi kurczaka i rozbić cienko, a następnie posolić i popieprzyć. Ser pokroić w podłużne walce i nałożyć na piersi kurczaka, dodać gałązki świeżego koperku, a następnie szczelnie zawinąć w rulony z folii aluminiowej. Usunąć pestki i skórę z dyni, a następnie ułożyć na blasze skropionej oliwą.  Wstawić roladę z kurczaka do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na ok. 25 minut. Po 10 minutach wstawić dynię i piec ją ok. 15 minut aż do zarumienienia. Wyjąć roladki, rozwinąć z folii i odstawić na 3-4 minuty, a następnie pokroić w ukoście części. W międzyczasie do upieczonej dyni dodać śmietanę, doprawić solą i ubić na puree. Podawać pokrojone roladki z puree z pieczonej dyni udekorowane gałązką świeżego koperku.

Roladki z piersi kurczaka nadziewane serem z czosnkiem niedźwiedzim i koprem podawane na puree śmietanowym z pieczonej dyni