Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Pierś kaczki z sosem z leśnych jagód, cynamonem i orzechami włoskimi oraz puree selerowym

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

Kaczka:
4 piersi kaczki, każda po ok. 175 g
sól i pieprz
3 łyżki masła

Sos:
3 łyżki sosu z pieczenia paczki
3 łyżki octu winnego
4 łyżki wiśniówki
½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
2 cm laski cynamonu
1 szklanka mieszanki owoców leśnych
1 łyżka galaretki z czarnej porzeczki
4 łyżki porto
2 łyżki prażonych orzechów włoskich
2 łyżki masła zimnego
4 łyżki natki pietruszki

Puree:
½ dużego selera (ok. 200 g)
½ szklanki mleka
1 ząbek czosnku
4 ziemniaki (ok. 400 g)
2 łyżki masła
sól

 

Przygotowanie:

Kaczka:
Piersi kaczki umyć i wysuszyć. Naciąć skórę w kratkę. Oprószyć grubo mieloną solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię bez dodatku tłuszczu i na nagrzaną położyć piersi kaczki skórą do dołu. Smażyć aż wytopi się tłuszcz ze skóry i skóra stanie się chrupiąca. Przewrócić pierś na drugą stronę i smażyć ok. 2 minut. Przełożyć piersi kaczki wraz z wytopionym tłuszczem (sosem) do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 8-10 minut (mięso będzie średnio wysmażone
i sprężyste) lub dłużej według upodobań co do stopnia wypieczenia mięsa. Dodać podczas pieczenia masło, aby sos, który się wytopi, był bardziej szklisty. Wyjąć upieczone piersi kaczki i zostawić je na 10 minut na talerzu, aby „doszły”. Pokroić mięso w poprzek na plastry, ułożyć na talerzu i polać z wierzchu sosem, a następnie posypać drobno pokrojoną natką pietruszki i podawać z puree selerowym.

Sos:
Podgrzać sos z pieczenia kaczki, dodać do niego ocet winny i podgrzewać, aż odparuje połowa objętości. Dodać wiśniówkę, czerwone wino oraz laskę cynamonu i gotować, aż płyn zredukuje się do połowy. Dodać owoce i podgrzewać na wolnym ogniu ok. 5 minut. Wyciągnąć laskę cynamonu, dodać galaretkę, porto i pokruszone orzechy. Dodać zimne masło, rozpuścić i sosem polać kaczkę. Posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

Puree:
Obrać selera, pokroić w kostkę i dusić z drobno pokrojonym czosnkiem w mleku przez 10-15 minut, aż seler będzie miękki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w posolonej wodzie. Ziemniaki odcedzić, dodać selera z odrobiną mleka (ok. 2 łyżki), a następnie dodać masło i ugnieść składniki na puree.

 

Pierś kaczki z sosem z leśnych jagód, cynamonem i orzechami włoskimi oraz puree selerowym

Pobierz listę składników:

kaczka owoce lesne

26 czerwiec 2013