Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Pierś kaczki w sosie porto z grillowaną marchewką

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

Kaczka:
4 piersi kaczki, każda po ok. 175 g
sól i pieprz
3 łyżki masła

Sos:
200 ml porto
3 łyżki tłuszczu ze smażenia kaczki
3 ząbki czosnku
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka miodu
4 łyżki natki pietruszki

Marchewki:
pęczek świeżej marchewki
sól
1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

Kaczka:

Piersi kaczki umyć i wysuszyć. Naciąć skórę w kratkę. Oprószyć grubo mieloną solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię bez dodatku tłuszczu i na nagrzaną położyć piersi kaczki skórą do dołu. Smażyć aż wytopi się tłuszcz ze skóry i skóra stanie się chrupiąca. Przewrócić pierś na drugą stronę i smażyć ok. 2 minut. Przełożyć pierś kaczki wraz z wytopionym tłuszczem (sosem) do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 8-10 minut (mięso będzie średnio wysmażone i sprężyste) lub dłużej według upodobań co do stopnia wypieczenia mięsa. Dodać podczas pieczenia masło, aby sos który się wytopi, był bardziej szklisty. Wyjąć upieczone piersi kaczki i zostawić je na 10 minut na talerzu, aby „doszły”. Pokroić mięso w poprzek na plastry, ułożyć na talerzu i polać z wierzchu sosem, a następnie posypać drobno pokrojoną natką pietruszki i podawać z grillowaną marchewką.

Sos:
Zostawić 3 łyżki sosu z pieczenia kaczki, dodać porto i podgrzewać do zredukowania płynu do połowy. Dodać roztarty czosnek, ocet balsamiczny i miód i podgrzewać jeszcze ok. 5 minut na wolnym ogniu. Dodać masło i rozpuścić. Sosem polać kaczkę, posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

Marchewki:
Marchewki obrać, zostawić natki ok. 3 cm, a resztę obciąć. Marchewki obgotować w posolonej wodzie na pół twardo (ok. 3-4 minuty). Po obgotowaniu odcedzić, wymieszać z oliwą i grillować na rozgrzanej patelni grillowej ok. 3 minuty do złapania pasków z grilla. Podawać z kaczką polaną sosem.

Pierś kaczki z sosem porto z grillowaną marchewką

Pobierz listę składników:

kaczka marchewka

 5 sierpień 2013