There was a problem loading image http://durszlak.pl/system/campaign/banner/992/embed_qxujGHvgyXysmGAVppr2zbJWa2S3agzz.png
Składniki:
(przepis na 4 osoby)
2 szklanki ciecierzycy
4 łyżki masła
4 łyżki przecieru pomidorowego Pudliszki
4 łyżki oliwy
1 pęczek zielonych szparagów
4 pojedyncze piersi kurczaka
3 łyżki oleju
sól, pieprz
Przygotowanie:
Zalać ciecierzycę wodą i odstawić na 12 godzin a po tym czasie odcedzić. Wrzucić ciecierzycę do wrzącej wody (nie solonej!) i gotować pod przykryciem do miękkości czyli ok. 1,5 godziny a następnie odcedzić. Zmiksować 3 łyżki ciecierzycy z przecierem pomidorowym i 2 łyżkami masła a następnie doprawić solą i pieprzem. Resztę ciecierzycy zmiksować z oliwą i doprawić solą i pieprzem. Umyć szparagi a następnie ułamać stwardniałe końcówki. Pozostawić 8 szparagów do roladki a resztę podsmażyć na pozostałym maśle. Oczyścić piersi i rozbić cienko. Nałożyć farsz z przecieru pomidorowego i ciecierzycy na piersi, na górę dodać po dwa szparagi a następnie szczelnie zawinąć w rulony z folii aluminiowej. Rozgrzać oliwę na patelni i usmażyć rulony po ok. 3 minuty z każdej strony a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 20 minut. Wyjąć roladki, rozwinąć z folii i pokroić a następnie podawać z puree z ciecierzycy i smażonymi szparagami.
Serwowane na łupkowym talerzu SlatePlate