Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

 MG 8766 www

 

Składniki
(przepis na 4 osoby)

1 kurczak ok. 1,3 kg
3 cytryny
5 gałązek świeżego rozmarynu
4 łyżki miodu gryczanego
¾ szklanki soku jabłkowego
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
0,6 kg małych młodych ziemniaków
sól, pieprz

Przygotowanie:

Oprószyć wnętrze kurczaka solą i pieprzem, a następnie dodać włożyć do środka 1 cytrynę pokrojoną na ćwiartki oraz 2 gałązki rozmarynu i związać nogi. Ułożyć kurczaka na brytfwance, polać oliwą, posypać solą i grubo mielonym pieprzem, podlać połową soku jabłkowego i na wierzchu kurczaka ułożyć resztę gałązek rozmarynu. Piec w piekarniku w 220 st. C przez 30 minut, od czasu do czasu podlewać sokiem wytopionym z pieczenia i uzupełniać resztą soku jabłkowego. Oczyścić ziemniaki i ewentualnie większe pokroić na połówki, a następnie podsmażyć na maśle przez 2-3 minuty. Zmniejszyć po Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę pieczenia na 200 st. C., polać kurczaka miodem, obłożyć resztą cytryn pokrojonych w ćwiartki, dodać ziemniaki i piec dalsze 30 minut, podlewając co jakiś czas kurczaka sosem z pieczenia.  Po upieczeniu pokroić kurczaka na ćwiartki i podawać polanego sosem z pieczenia z upieczonymi ziemniakami.

kurczak pieczony