Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Smażona wątróbka drobiowa z gruszkami, czerwoną cebulą i świeżym  majerankiem

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

0,4 kg wątróbki drobiowej
2 gruszki
2 czerwone cebule
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
garść świeżego majeranku
pieprz czarny
pieprz kolorowy
sól

Przygotowanie:
Umyć wątróbkę, oczyścić z błon i osuszyć, a następnie delikatnie doprawić drobno mielonym czarnym pieprzem i obtoczyć w mące. Podgrzać oliwę i masło, a następnie smażyć wątróbkę po około 2-3 minuty z każdej strony tylko do zarumienienia. Wątróbki wyjąć i trzymać w cieple. Cebulę pokroić w półksiężyce, a gruszki w ósemki i podsmażyć w tłuszczu pozostałym po smażeniu wątróbki aż do zarumienienia cebuli. Układać na talerzu gruszki, a obok cebulę, na której kłaść wątróbkę. Posypać świeżymi listkami majeranku, posolić i doprawić grubo mielonym kolorowym pieprzem.

Smażona wątróbka drobiowa z gruszkami, czerwoną cebulą i świeżym  majerankiem