Składniki:
(przepis na 4 porcje)
…na marynatę:
1 łyżeczka imbiru w proszku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka przyprawy galam masala
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
2 łyżki oliwy
1 łyżka sosu sojowego
½ łyżeczki pieprzu
...na curry:
500 g piersi z kurczaka
250 g ziemniaków
250 g batatów
250 g zielonego groszku
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
1 cebula
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka curry
75 g suszonej żurawiny
75 g świeżej żurawiny
2 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
...marynaty:
Obrać i wycisnąć czosnek. Połączyć wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszać.
...curry:
Pokroić piersi kurczaka w kostkę, wymieszać z marynatą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (najlepiej na całą noc), ale przed smażeniem ogrzać do temperatury pokojowej. Obrać cebulę, pokroić w paseczki. Obrać ziemniaki (zarówno te klasyczne polskie, jak i bataty) i pokroić w kostkę. Rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć na złoto kurczaka, a następnie przełożyć go do garnka. Podsmażyć cebulę na reszcie oliwy i gdy się zeszkli, dodać oba rodzaje ziemniaków i podsmażyć. Przełożyć do kurczaka, dodać mleko kokosowe, curry, cukier i gotować przez 15 minut. Dodać groszek oraz żurawinę i gotować jeszcze na wolnym ogniu przez 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem, a następnie podawać udekorowane posiekaną natką pietruszki.