Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

ladki z piersi kurczaka z nadzieniem z wątróbki, koniaku i zielonego groszku

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

Roladki:
4 piersi kurze (w tym wypadku "Nasz Kurczak")
400 g wątróbek kurzych
2 łyżki masła
3 łyżki oliwy
1 szklanka mrożonego zielonego groszku
3 łyżki koniaku
4 łyżki śmietany kremówki 30%
4 arkusze folii aluminiowej
sól i grubo zmielony czarny pieprz

Sos grzybowy:
250 g kurek
1 cebula dymka
1 ząbek czosnku
3 łyżki masła
50 ml cydru jabłkowego
50 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka natki pietruszki do dekoracji
sól i grubo zmielony czarny pieprz

Puree:
500 g ziemniaków
2 łyżeczki soli
3 łyżki masła
3 łyżki śmietanki kremówki 30%
2 łyżki octu jabłkowego
½ pęczka szczypiorku
sól do smaku

Dekoracja:
12 pomidorków koktajlowych
1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

.. roladek:
Oczyścić piersi i pojedyncze robić cienko. Usmażyć na maśle oczyszczone wątróbki (uwaga strzelają więc można przykryć) a następnie ostudzić. Wątróbki zmielić a następnie wymieszać z koniakiem, śmietanką i groszkiem oraz doprawić do smaku sola i pieprzem. Nałożyć farsz na piersi, które należy szczelnie zawinąć w rulony z foli aluminiowej. Rozgrzać oliwę na patelni i usmażyć rulony po ok. 3 minuty z każdej strony a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok
25 minut. Wyjąć roladki, rozwinąć z folii i pokroić a następnie podawać z dodatkami.

… sosu grzybowego:
Oczyścić kurki. Posiekać drobno cebulę oraz czosnek. Rozgrzać masło na patelni i zeszklić cebulę a następnie dodać czosnek i po minucie dodać cydr. Podgrzewać ok. 1 minuty. Dodać na patelnię kurki i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut.  Wlać śmietanę i gotować przez ok. 2 minuty. Udekorować natką i podawać.

… puree:
Obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i dodać masło oraz śmietankę a następnie ubić na puree. Dodać posiekany szczypiorek i doprawić do smaku octem, solą i pieprzem.

… dekoracji:
Umyć pomidorki, osuszyć i przekroić na połówki a następnie skropić oliwą. Zapiekać ok. 3-5 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 st. C.

ladki z piersi kurczaka z nadzieniem z wątróbki, koniaku i zielonego groszku