Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

srednie45 minmiesne4 porcje

Pulpeciki z mięsa mieszanego z kaszą gryczaną i pieczarkami w sosie mlecznymSkładniki:

2 ½ szklanki mleka
250 g pieczarek
250 g mielonego mięsa wieprzowego
250 g mielonego mięsa wołowego
1 szklanka ugotowanej na sypko kasze nie prażonej (białej)
100 g fety
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
5 łyżek oleju
2 jajka
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Zagotować dwie szklanki mleka z dodatkiem papryki, cukru oraz szczypty soli i pieprzu. Resztę mleka rozmieszać z mąką i dodać do gotującego się mleka, mieszać aż zgęstnieje.
  2. Oczyścić pieczarki i zetrzeć na tarce o grubych otworach. Rozgrzać dwie łyżki oleju i zeszklić pieczarki przez około 5 minut, aż zbrązowieją.
  3. Dodać do mięsa usmażone pieczarki, ugotowaną na sypko kaszę, jajko oraz doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Uformować kulki i smażyć na reszcie oleju po koło 4-5 minut  każdej strony.
  4. Nalać sos na talerz i na nim układać pulpety, a następnie posypać drobno startą fetą oraz posiekaną natką pietruszki.

Pulpeciki z mięsa mieszanego z kaszą gryczaną i pieczarkami w sosie mlecznym