Składniki:
(przepis na 4 porcje)
na kaszę na sypko:
1 ½ szklanki kaszy gryczanej prażonej
2 ½ szklanki wody
2 łyżki masła
½ łyżeczka soli
na naleśniki:
100 g szpinaku
1 pęczek świeżej bazylii
1 szklanki mleka
1 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 ½ łyżki oleju
na farsz:
2 szklanki kaszy ugotowanej na sypko
1 pęczek zielonych szparagów
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz
Przygotowanie:
kaszy:
Zagotować wodę z solą oraz masłem i dodać kaszę. Zamieszać gotującą się kaszę i gotować kaszę, aż prawie wchłonie całą wodę i zdjąć z ognia. Przykryć naczynie i odstawić kaszę jeszcze na co najmniej 30 minut, aby wchłonęła resztę płynu.
naleśników:
Umyć szpinak i bazylię (zostawić kilka listków do dekoracji), osuszyć i zmiksować z odrobiną wody, a następnie uzupełnić mlekiem do objętości 2 szklanek płynu. Wymieszać z jajkami, 1 łyżką oliwy i szczyptą soli. Dodać do masy mąkę i dokładnie wymieszać. Rozgrzać resztę oliwy i smażyć naleśniki po około minucie z każdej strony.
farszu:
Czosnek obrać i posiekać w cienkie plasterki. Obrać cebulę i pokroić w kostkę. Umyć szparagi, osuszyć i usunąć ok. 1/3 stwardniałej końcówki, a następnie przekroić wzdłuż na pół. Rozgrzać masło i przesmażyć na złoto czosnek z cebulą. Po tym czasie dodać szparagi i chwile smażyć, a następnie dodać kaszę i jeszcze wszystko podgrzewać kilka minut. Nakładać gotowy farsz do naleśników. Posypać naleśniki świeżą bazylią.
Pobierz listę składników: