Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Gołąbki z kapusty w włoskiej z kuskusem, ciecierzycą, pieczoną dynią, pomidorami i blanszowanym groszkiem zielonym, pieczone na bulionie warzywnym z chutneyem z pieczonej papryki

 Składniki:
(przepis na 4 osoby)

Chutney:
1 kg czerwonej słodkiej papryki
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki cukru brązowego
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki świeżo młotkowanego pieprzu
Gołąbki:
150 g ciecierzycy
200 g kaszy kuskus
1,5 litra bulionu warzywnego
200 g dyni
3 pomidory
200 g zielonego groszku
1 włoska kapusta średniej wielkości
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka oliwy
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Chutney:
Wstawić paprykę w żaroodpornym naczyniu do piekarnika nagrzanego do 200 st. C do czasu, aż skórka mocno się przypiecze. Wyciągnąć paprykę, przełożyć do miski, zakryć szczelnie folią i odstawić do wystygnięcia. Obrać papryki ze skóry i pozbawić gniazd nasiennych, a następnie wraz z powstałym sosem zmiksować na gładką masę. Przełożyć masę na patelnię, dodać ocet balsamiczny, cukier, sól i pieprz, a następnie podgrzać.

Gołąbki:

Zalać ciecierzycę dużą ilością wody i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie gotować w tej samej wodzie przez 45 minut, a następnie odcedzić. Zalać kuskus połową gorącego bulionu, przykryć i zostawić do napęcznienia na 15 minut. Obrać i wypestkować dynię, pokroić ją w kostkę, wymieszać z oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 5 minut. Sparzyć pomidory, obrać, przekroić na  ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę. Gotować zielony groszek w osolonej wodzie przez 6 minut, odcedzić, przelać zimną wodą i odcedzić. Umyć natkę pietruszki, osuszyć i drobno posiekać. Wymieszać ciecierzycę z kuskusem, upieczoną dynią, posiekanymi pomidorami, zielonym groszkiem oraz natką pietruszki, a następnie doprawić solą i pieprzem. Usunąć z kapusty wierzchnie liście (zostawić je do przykrycia gołąbków w piekarniku), usunąć głąb i wstawić do gotującej się wody; gotować na małym ogniu ok. 8-10 minut. Odcedzić kapustę, ostudzić, a następnie oddzielić liście. Odciąć zgrubienia z każdego liścia, następnie nakładać przygotowane porcje farszu i zawijać tak samo jak krokiety. Wyłożyć dno brytfanki kilkoma liśćmi kapusty (np. tymi, które się porwały), na nich ułożyć gołąbki i zalać pozostałą ilością bulionu. Przykryć gołąbki pozostawionymi świeżymi liśćmi i piec przez około 45-60 minut, aż kapusta będzie miękka.

Podanie:
Ułożyć na talerzu chutney paprykowy, a na nim układać gorące gołąbki.

Gołąbki z kapusty w włoskiej z kuskusem, ciecierzycą, pieczoną dynią, pomidorami i blanszowanym groszkiem zielonym, pieczone na bulionie warzywnym z chutneyem z pieczonej papryki

Pobierz listę składników: