Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Kaszotto z kaszy gryczanej z marchewką, zielonym groszkiem na bulionie warzywnym z pietruszką

 Przepis przygotowywany w ramach akcji „Dieta dla serca”, mającej na celu wydanie książki z przepisami obniżającymi cholesterol.

Składniki
(przepis na 4 osoby)

2 łyżki margaryny (użyliśmy margaryny Optima Cardio)
1 szklanka kaszy gryczanej
2 ½  szklanki niesłonego wywaru warzywnego
5 marchewek
1 paczka mrożonego groszku
pieprz do smaku
1 pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

Roztopić margarynę w rondlu. Dodać kaszy i dokładnie wymieszać, aby tłuszcz otoczył każde ziarenko, i podgrzewać przez chwilę aż kasza zeszkli się. Dodawać stopniowo wywar warzywny, po ok. 3/4 szklanki - dodawać nową porcję wywaru dopiero po wchłonięciu całego płynu przez kaszę. Po wchłonięciu połowy płynu dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, a na sam koniec, wraz z ostatnią porcją wywaru, dodać mrożony groszek i podgrzewać aż płyn wchłonie w kaszę. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Podawać kaszotto posypane posiekaną natką pietruszki.

Kaszotto z kaszy gryczanej z marchewką, zielonym groszkiem na bulionie warzywnym z pietruszką