Przepis przygotowywany w ramach akcji „Dieta dla serca”, mającej na celu wydanie książki z przepisami obniżającymi cholesterol.
Składniki
(przepis na 4 osoby)
2 łyżki margaryny (użyliśmy margaryny Optima Cardio)
1 szklanka kaszy gryczanej
2 ½ szklanki niesłonego wywaru warzywnego
5 marchewek
1 paczka mrożonego groszku
pieprz do smaku
1 pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Roztopić margarynę w rondlu. Dodać kaszy i dokładnie wymieszać, aby tłuszcz otoczył każde ziarenko, i podgrzewać przez chwilę aż kasza zeszkli się. Dodawać stopniowo wywar warzywny, po ok. 3/4 szklanki - dodawać nową porcję wywaru dopiero po wchłonięciu całego płynu przez kaszę. Po wchłonięciu połowy płynu dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, a na sam koniec, wraz z ostatnią porcją wywaru, dodać mrożony groszek i podgrzewać aż płyn wchłonie w kaszę. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Podawać kaszotto posypane posiekaną natką pietruszki.