Ciąg dalszy testów dobrej jakości herbaty „RichMont” (Facebook, Instragram).
Ponieważ jest gorąco (nie tylko przez upał ale też od emocji związanych z mundialem), pierwszy pomysł jaki przyszedł nam do głowy to przygotowanie mrożonej herbaty na ugaszenie meczowego pragnienia ;)
Z całej gamy owocowych mieszanek wybraliśmy tym razem „Richmont Peach Lemon Star”:
Skład: trawa cytrynowa (21%), suszona brzoskwinia, hibiskus, jabłko, marchewka, skórka pomarańczy, naturalny aromat cytrynowy.
Opis: to egzotyczne orzeźwienia wraz z tropikalną słodyczą brzoskwiń, która przyjemnie przenika się z kwaskowością cytrusów.
Do wybranej herbaty, która sama w sobie jest pyszna, dodaliśmy kilka składników aby była jeszcze ciekawsza.
Życzyny rozkoszowania się poniższym przepisem.
Składniki:
(na jeden dzbanek dla 4-6 osób)
2-3 brzoskwinie
1/4 świeżego kokosa
½ pomarańczy
6-8 owoców kumkwata
½ pęczka świeżej melisy
2 saszetki herbaty „Richmont Peach Lemon Star”
lód
woda mineralna do uzupełnienia
Przygotowanie:
- Umyć brzoskwinie, osuszyć, usunąć pestki i podzielić na mniejsze części.
- Usunąć skorupę i skórkę z kokosa, umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze części.
- Umyć pomarańczę, osuszyć i wyciąć cząstki.
- Umyć owoce kumkwatu, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.
- Umyć melisę, osuszyć i oddzielić listy od łodyżek.
- Zaparzyć herbatę i studzić.
- Dodać owoce oraz melisę (kilak listków zostawić do dekoracji) do herbaty i wstawić do lodówki do ochłodzenia.
- Wyjąć chłodną herbatę z owocami, nałożyć lód do szklanek, wlać herbatę, ewentualnie uzupełnić wodą mineralną i udekorować kilkoma listkami świeżej melisy.