Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Pikantne ogórki z chili do piwa

Składniki:
(przepis na 4 średnie słoiki)

1,5 kg ogórków
1 szklanka wody
½ szklanki octu 10%
½ główki czosnku
6 łyżek oleju
2 łyżki soli
2 łyżki cukru
2 łyżeczki chili

Przygotowanie:

Ogórki pokroić w plasterki 1-1,5 cm, zasypać solą, wymieszać i odstawić na 2 godziny. Następnie odcedzić i włożyć do wyparzonych słoików, dodać czosnek. Zagotować wodę z cukrem i octem, a następnie ostudzić. Dodać chili i dokładnie wymieszać. Zalać zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować je w gotującej się wodzie 5-10 min. Wyjąć z wody i położyć na noc do góry dnem na pokrywce. Zalecane podawanie doi piwa jako przekąska :)

Pikantne ogórki z chili do piwa

Pobierz listę składników:

ogorki chili

22 lipiec 2013