Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Ogórki w zalewie musztardowej w wersji łagodnej lub ostrej

Składniki:
(przepis na 5-6 średnich słoików)

1,75 kg ogórków
3 szklanki wody
½ szklanka cukru
½ szklanka octu 10%
3 łyżki musztardy
koper
czosnek
chili (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Zagotować wodę z cukrem i octem, a następnie ostudzić. Dodać musztardę i dokładnie wymieszać. Ogórki obrać i pokroić w połówki lub ćwiartki (zależy od wielkości ogórków). Włożyć ogórki do wyparzonych słoików, dodać koper i obrany czosnek – dla amatorów ostrości można do każdego słoika dodać po papryczce chili. Zalać zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować je w gotującej się wodzie 5-10 min. Wyjąć z wody i położyć na noc do góry dnem na pokrywce.

Ogórki w musztardzie

Pobierz listę składników:

ogorki musztarda

28 czerwca 2013