Składniki:
(przepis na 5-6 średnich słoików)
1,75 kg ogórków
3 szklanki wody
½ szklanka cukru
½ szklanka octu 10%
3 łyżki musztardy
koper
czosnek
chili (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Zagotować wodę z cukrem i octem, a następnie ostudzić. Dodać musztardę i dokładnie wymieszać. Ogórki obrać i pokroić w połówki lub ćwiartki (zależy od wielkości ogórków). Włożyć ogórki do wyparzonych słoików, dodać koper i obrany czosnek – dla amatorów ostrości można do każdego słoika dodać po papryczce chili. Zalać zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować je w gotującej się wodzie 5-10 min. Wyjąć z wody i położyć na noc do góry dnem na pokrywce.
Pobierz listę składników:
Paweł Łukasik28 czerwca 2013