Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Klasyczny dżem z zielonego agrestu i czerwonej porzeczki

Składniki:
(przepis na ok. 6 słoików po 250 ml)

1,5 kg agrestu
1 kg czerwonej porzeczki
0,75 kg cukru trzcinowego
4 łyżki miodu

Przygotowanie:

  1. Umyć agrest, usunąć szypułki i ogonki a następnie przekroić na połowy.
  2. Umyć porzeczki i usunąć szypułki.
  3. Wymieszać owoce, dodać miód i zasypać cukrem.
  4. Doprowadzić do wrzenia i podgrzewać na patelni, aż masa zgęstnieje.
  5. Przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć.

Klasyczny dżem z zielonego agrestu i czerwonej porzeczki