Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Pikle z czerwonej cebuli, rzodkiewki oraz cytryn i limonki z dodatkiem koperku

Dziś kolejny przepis z wykorzystaniem czarnego czosnku tym razem jako element dodany do pikli.
„Czarny Czosnek” to nasze nowe odkrycie przywiezione z tegorocznego FoodShow2018 w Katowicach!!!
Dostępny jest w kilku wariantach m.in. jako:
- całe główki czosnku czy też już rozdzielone pojedyncze ząbki,
- pasta czyli utarty czosnek (w wersji bez lub z miodem),
- proszek przygotowany z wysuszonych i roztartych na pył ząbków czosnku.
O samym produkcie napiszemy zapewne szerzej niebawem a do tego czasu polecamy lekturę na stronie internetowej polskiego producenta: Czarny czosnek (link: https://czarny-czosnek.pl/pl/i/Czarny-czosnek/21)

Składniki:
(na 4-6 słoików)

4 szklanki wody
1 szklanka octu jabłkowego
1 szklanka octu spirytusowego
2 szklanka cukru
1 łyżka soli
6-8 czerwonych cebul
3 pęczki rzodkiewki
2 cytryny
2 limonki
2-3 ząbki czosnku + 2-3 ząbki czarnego czosnku (lub tylko podwójna ilość zwykłego)
1 łyżeczka kminu rzymskiego
½ natki koperku

Przygotowanie:

  1. Zagotować wodę z dwoma rodzajami octu i cukrem a następnie ostudzić.
  2. Obrać cebulę, przekroić na pół i pokroić w plasterki.
  3. Umyć rzodkiewkę, osuszyć i pokroić w plasterki.
  4. Umyć dokładnie skórkę cytryny i limonki, osuszyć i pokroić w plasterki.
  5. Obrać zwykły czosnek i pokroić na mniejsze części.
  6. Pokroić czarny czosnek (o ile go używamy) na mniejsze części.
  7. Umyć natkę koperku i osuszyć.
  8. Wyparzyć słoiki i włożyć czosnek (oba rodzaje jeżeli używamy też czarny czosnek), posiekaną cebulę i rzodkiewkę, plasterki cytryny i limonki oraz łodygi koperku wraz z  odrobiną kinu rzymskiego.
  9. Zalać zimną marynatą i odstawić (ewentualnie pasteryzować w gorącej wodzie przez 5-10 minut).

Pikle z czerwonej cebuli, rzodkiewki oraz cytryn i limonki z dodatkiem koperku