Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Prosty przepis, ale poprzez dodanie lawendy zmienia się całkiem nuta smakowa jabłek, które można wykorzystać jako dodatki do wielu ciekawych dań z mięsa czy też deserów. Lawenda zapewni im na pewno oryginalny i ciekawy smak.

Lawendowe jabłka w zalewie z octu winnegoSkładniki:
2,5 kg jabłek (np. champion)
4 szklanki wody
1 ½ szklanki octu jabłkowego
1 szklanka cukru brązowego
2 łyżeczki suszonej lawendy na każdy słoik

Przygotowanie:
Połączyć wodę z octem i cukrem, a następnie gotować do rozpuszczenia się cukru na wolnym ogniu ok. 15 minut. Obrać jabłka, pokroić w ćwiartki lub połówki i usunąć gniazda nasienne, a następnie włożyć do wyparzonych słoików i dodać na każdy słoik po 2 łyżeczki suszonej lawendy. Zalać słoiki ciepłą zalewą, a następnie pasteryzować w kąpieli wodnej przez ok. 10-15 minut.

jablka lawenda mix