Cafe affogato - prosty deser rodem z Italii - czyli kawa espresso podana z lodami. To już druga wersja tego deseru przygotowana przez nas z użyciem kawy Arabica Santos pochodzącej z Brazylii. Kawa ta charakteryzuje się niską kwasowością, smakiem pozbawionycm goryczy i dodatkowo delikatną nutą orzechową. Tym razem z dodatkiem bitej śmietany i gorzkiej czekolady.
Więcej o kawie Vaspiatta Brazil Santos możecie przeczytac:
http://vaspiatta.pl
https://www.instagram.com/vaspiatta/
https://www.facebook.com/vaspiatta/
Składniki:
(przepis na 4 kawy)
4 filiżanki kawy espresso Vaspiatta Brazil Santos
8 małych gałek lodów waniliowych
bita śmietana
kilka kostek gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Zaparzyć kawę (ekspres cisnieniowy, kawiarka)
- W filiżance umieścić dwie gałki lodów
- Zalać lody kawą espresso
- Dodać bitą śmietanę całość posypać startą gorzką czekoladą