Cafe affogato to nic innego jak kawa podana z lodami. W naszej wersji przygotowaliśmy ją z użyciem kawy Arabica Santos pochodzącej z Brazylii. Kawa ta charakteryzuje się niską kwasowością, smakiem pozbawionycm goryczy i dodatkowo delikatną nutą orzechową co świetnie sprawdza się przy wykorzystaniu kawy w deserach. Wysokiej jakości kawa, lody orzechowe oraz dodatek syropu klonowego sprawia, że ten prosty deser nabiera zupełnie nowego wymiaru.
Więcej o kawie Vaspiatta Brazil Santos możecie przeczytac:
http://vaspiatta.pl
https://www.instagram.com/vaspiatta/
https://www.facebook.com/vaspiatta/
Składniki:
(przepis na 4 kawy)
4 filiżanki kawy espresso Vaspiatta Brazil Santos
8 małych gałek lodów orzechowych
syrop klonowy
Przygotowanie:
- Zaparzyć kawę (ekspres cisnieniowy, kawiarka)
- W filiżance umieścić dwie gałki lodów
- Zalać lody kawą espresso
- Całośc polać syropem klonowym