Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Przyszedł czas na test dobrej jakości herbaty „Sir William’s Royal Taste” (Facebook; Instagram)

Zresztą poza zieloną herbatą (którą testowaliśmy w poniższym daniu) dostępny jest cały szereg ciekawych smaków takich jak np.:

  • Mint Prince – czyli klasyczna kompozycja chińskiej zielonej herbaty z odrobiną (odrobiną gdyż ok. 4%) mięty pieprzowej (jedna z moich ulubionych mieszanek herbaty),
  • Lady White – czyli kompozycja białej herbaty z kawałkami owoców tropikalnych takich jak ananas, papaja czy też mango,
  • Green Kingdom – czyli najszlachetniejszej odmiany wśród chińskiej zielonych herbat tj. gunpowder.

Wracając do zielonej herbaty to właśnie ta odmiana podczas przygotowywania poddawana jest działaniu gorącego powietrza lub też pary wodnej aby wydobyć z niej jak najwięcej aromatów i smaków. Dlatego też wzięliśmy ją na test do kuchni jako pierwszą jednak założenie było takie aby użyć ją w mniej oczywisty sposób niż to się zazwyczaj czyni.

Użyliśmy jej w kilku elementach tj.

  • jako napar dodaliśmy do ciasta na bułki,
  • po namoczeniu liście herbaty (tez z naparu) zostały posiekane i dodane do ciasta na bułki,
  • a same suche liście herbaty został zmiksowane na pyłek i dodane do majonezu oraz
  • herbatą delektowaliśmy się popijając nią przygotowane hamburgery.

Zapraszamy wszystkich chętnych do takiej zabawy z produktem oraz skosztowania samej herbaty.

GreenTea BurgerSkładniki:
(na 4 porcje)

… na bułki:
270 gr mąki pszennej
14 gr świeżych drożdży
125 ml mleka
1 torebka zielonej herbaty (my wykorzystaliśmy opisaną powyżej „Green Kingdom”)
70 ml wody
35 g masła
1 łyżka cukry
3/4 łyżeczki soli
1 jajko

... na burgera:
4 bułki hamburgerowe z białym sezamem
1 marchewka
2 ziemniaki
2-3 małe lub średnie cebule
1 łyżeczka oliwy
1 ½ szklanki zielonego groszku
250 g brokolików
4-6 łyżek bułki tartej
2 jajka
1 awokado
1 zielony banan
½ cytryny
4 łyżki majonezu
1 torebka zielonej herbaty (wykorzystaliśmy wyżej opisaną „Green Kingdom”)
1/2 ogórka sałatkowego
kilka liści sałaty
1 pomidor
sól, pieprz

Przygotowanie:

… bułek:

  1. Przesiać mąkę przez sito.
  2. Utrzeć drożdże z cukrem aż się rozpuszczą i następnie dodać do mąki i zostawić na 10 minut.
  3. Zaparzyć zieloną herbatę, odcedzić napar (nie wylewać!!!) i posiekać drobno namoczone liście zielonej herbaty.
  4. Połączyć mleko z naparem herbacianym i podgrzewać na wolnym ogniu (temperatura nie powinna przekroczyć 40-45 st. C) a następnie dodać masło.
  5. Gdy masło całkowicie się rozpuści, całość wlać do mąki z drożdżami, dodać jajko, szczyptę soli, a następnie wyrabiać przez 8 minut mikserem (lub 10 minut ręcznie) aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.
  6. Przykryć ciasto kuchenną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  7. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę (lub blat kuchenny) i wyrabiać przez 2-3 minuty, a następnie podzielić na 4 równe części.
  8. Uformować z ciasta kulki, lekko je spłaszczyć, przykryć kuchenną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na dalsze 45 minut.
  9. Piec bułki w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 10-12 minut.
  10. Wyjąć upieczone bułki z piekarnika i odstawić na kratce do ostygnięcia.

… burgera:

  1. Obrać marchewkę, przekroić na mniejsze części, umyć i gotować do miękkości w osolonej wodzie przez około 10-15 minut. Odcedzić, zalać zimną wodą aby szybko zahartować i po chwili odcedzić a następnie osuszyć.
  2. Obrać ziemniaki, umyć, pokroić w dużą kostkę i gotować do miękkości w osolonej wodzie przez około 10-15 minut. Odcedzić, zalać zimną wodą aby szybko zahartować i po chwili odcedzić a następnie osuszyć.
  3. Obrać cebulę i podpić na ćwiartki.
  4. Połączyć marchewkę, ziemniaki oraz cebulę. Dodać olej oraz sól, wymieszać i przełożyć na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia a następnie piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25-30 minut aż warzywa lekko się przypalą.
  5. Gotować przez 3-4 minuty w osolonej wodzie groszek oraz brokoliki a następnie odcedzić, zalać zimną wodą na kilka minut, odcedzić i osuszyć.
  6. Zmiksować pulsacyjnie (aby zostały grudki) upieczone warzywa z połową groszku. Dodać resztę groszku w całości, jajka, bułkę tartą, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszać. Uformować okrągłe kotleciki burgerowe wielkości bułek i piec na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia przez 15-30 minut.
  7. Obrać awokado i banana a następnie pokroić w kostkę. Dodać sok z cytryny, sól oraz pieprz i wszystko lekko rozgnieść oraz wymieszać.
  8. Zmiksować liście herbaty na pył, dodać majonez i wymieszać.
  9. Umyć ogórka (nie obierać), osuszyć i pokroić w plasterki.
  10. Umyć sałatę i osuszyć.
  11. Umyć pomidora i pokroić w plasterki szerokości około 0,5 cm.
  12. Przekroić bułki na pół i ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej na około 1-2 minuty z każdej strony aż do zarumienienia.
  13. Posmarować bułkę majonezem z zieloną herbatą, po czym ułożyć kolejno plasterki świeżego ogórka, kilka listków sałaty, usmażone kotlet bezmięsny, guacamale bananowe, grillowanego brokolika, plastry pomidora i przykryć wierzchem bułki, a następnie podawać oczywiście w towarzystwie filiżanki zielonej herbaty.

GreenTea Burger