SKŁADNIKI
(na 4 porcje)
... na burgera:
4 bułki hamburgerowe z białym sezamem
400 g mięso ze strusia
80 g słoniny
1/2 ogórka sałatkowego
2 garści sałaty frisee
1 pomidor
4 łyżki majonezu
4 łyżki chutney z czarnej porzeczki
sól, pieprz
... na chutney z jeżyn i musztardy francuskiej:
1/2 cebuli
2 łyżki masła
1 szklanki jeżyn
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 ½ łyżki musztardy francuskiej Dijon
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotować chutney z jeżyn i musztardy francuskiej. Obrać cebulę i drobno pokroić. Rozgrzać masło i przesmażyć cebulę aż do zeszklenia. Dodać jeżyny oraz cukier, zmniejszyć ogień i podgrzewać na wolnym ogniu przez 5-7 minut. Lekko rozgnieść jeżyny, dodać musztardę Dijon oraz sól i pieprz a następnie wymieszać.
- Zmielić strusinę wraz ze słoniną, po czym wyrabiać przez 5 minut. Podzielić mięso na cztery równe części i uformować burgery o średnicy trochę większej niż bułki burgerowe.
- Umyć ogórka (nie obierać), osuszyć i pokroić w plasterki.
- Umyć sałatę i osuszyć.
- Umyć pomidora i pokroić w plasterki szerokości około 0,5 cm.
- Rozgrzać patelnię grillową na sucho i gdy się mocno się rozgrzeje - ułożyć na niej mięso. Doprawić mięso solą i pieprzem, smażyć około 3-4 minuty. Przewrócić mięso i powtórzyć czynności. Ściągnąć usmażone mięso z patelni i odstawić na około 1-2 minuty.
- Przekroić bułki na pół i ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej na około 1-2 minuty z każdej strony aż do zarumienienia.
- Posmarować bułkę majonezem, po czym ułożyć kolejno plasterki świeżego ogórka, usmażone mięso, chutney z jeżyn, kilka listków sałaty, plastry pomidora i przykryć wierzchem bułki, a następnie podawać.